Kedden lesz az idei első kamatdöntés

HírKlikk 2024. január 28. 08:17 2024. jan. 28. 08:17

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart, az idén először. A legutóbbi, december 19-i kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal, 10,75 százalékra csökkentették az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét ugyanilyen mértékben mérsékelték.

Parragh László szerint szerint a jegybank ütemet tévesztett, így most folyamatos késésben van

A jegybanknak nagyon gyorsan és világosan színt kellene vallania, és el kellene kezdenie a valós kamatcsökkentést – fogalmazott a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara elnöke.

Parragh László szerint a jegybank jó irányt vett a kamatcsökkentésekkel, de lassú lépésekben halad, és ez a magyar cégeknek irdatlan sok pénzébe kerül, a hazai vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket, mert nagyon magas a forrásköltség és a kamatszint. Ezért nem tudnak labdába rúgni. Közben a külföldi társaságok lefölözik a piacot. Minél tovább fennmarad ez az állapot, a lemaradásunk annál nagyobb lesz – mondta a Magyar Nemzetnek.

Parragh László szerint a reálkamat brutális mértékben emelkedett, öt-hat százalék körüli. Ennek szintje lassan hazánkban lesz a világon a legmagasabb. Ezzel a legnagyobb probléma szerinte, hogy a beruházások összességében nagyon erősen bővülnek hazánkban, ami jó hír, ugyanakkor ez nem a magyar cégeknek köszönhető.

 

 

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom