Kegyelemdöfés az önkormányzatoknak

HírKlikk 2021. január 18. 07:21 2021. jan. 18. 07:21

Miért hangsúlyozza, hogy az iparűzési adó megfelezése vitte be a kegyelemdöfést az önkormányzatoknak? – kérdezte a Blikk Gémesi Györgytől, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökétől. 

Gémesi György szerint ezzel döntéssel a tervezett kompenzációt levonva, 100 milliárd forintot vettek el a településektől, amit nem tudnak sehonnan pótolni, mivel a helyi adók törvényes lehetőségeken belüli változtatásának jogát is elvették.

– Már az önkormányzatokra kivetett szolidaritási adó is hatalmas érvágás volt. Az iparűzési adó elengedése mellett, hiányzik a kasszából a gépjárműadóból befolyó pénz, a parkolások bevétele. És állami feladat lett volna a járvány elleni védekezés, de ennek költségeit sem térítette meg az állam – fűzte hozzá a szövetség elnöke.

Arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e valamilyen kompenzációra, Gémesi azt válaszolta: nem sok jót várok. Hozzátette: ugyan a kormány ígéretet tett, hogy a 25 ezer fő alatti települések automatikus kompenzációjára szétoszt 50 milliárd forintot. Viszont az elmúlt év végi támogatások elosztásánál tíz fideszes vezetésű megyei jogú város kapott a pénzből, az ellenzékiek viszont nem.

Már az alkotmánybíróság elé került egy beadványuk, amely kifogásolja az adókivetés rendeleti úton való megszüntetését és most a megyei jogú városokat sújtó, esélyegyenlőtlenséget mutató támogatáspolitikát is felül szeretnék vizsgáltatni.

Forrás: Blikk