Kemény idők várnak az unió tagállamaira

HírKlikk 2023. november 2. 14:15 2023. nov. 2. 14:15

Orbán Viktor nem maradt egyedül, mert az új szlovák miniszterelnök szintén nem csinál titkot oroszbarát hajlamaiból. És mivel Fico maga mögött tudhatja a közvélemény többségének támogatását, igencsak markáns kijelentéseket tesz. Így például azt mondta, hogy nem Putyin felelős a háborúért, mert a csata már kilenc éve megkezdődött, amikor „ukrán nácik és fasiszták” a Donyec-medencében hozzáláttak az orosz lakosság legyilkolásához.

Annak, hogy Fico nem szállít több fegyvert Kijevnek, a Der Spiegel szerint elsősorban jelképes jelentősége van: rajta kívül csak a magyar vezető kérdőjelezi meg ennyire egyértelműen az EU közös külpolitikai irányvonalát. Egyelőre azonban nem világos, hogy Pozsony ezek után átengedi-e a területén a többi tag által küldött hadfelszereléseket.

Ám a nemzetközi helyzet miatt az irányváltás nagyon is lényeges, mert mélyülnek a törésvonalak a földrészen Oroszország kapcsán. Orbán a minap kezet rázott Putyinnal Pekingben, amiről Vera Jourová bizottsági alelnök kijelentette, hogy az hazaárulással ér fel. A magyar miniszterelnök jó ideje blokkolja az Ukrajnának szánt újabb anyagi segítséget, mivel hozzá akar jutni a jogállami kifogások miatt zárolt brüsszeli alapokhoz.

De az ukrán kérdés a jelek szerint egyébként is háttérbe szorul. Moszkva elégedetten figyeli, hogy Fico – aki évek óta ismeri a Kreml urát és ellenzi az újabb szankciókat – miként kezdi negyedik mandátumát. Az EU és a NATO központjában fel kell készülni, hogy Pozsony mostantól megosztó szerepet tölt be.

A jelek arra utalnak, hogy jövőre a közeli Bécsben a szélsőséges FPÖ kerül hatalomra. Azaz kemény idők várnak az unió tagállamaira Magyarország, Szlovákia és Ausztria miatt.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom