Keménykedik az új magyar igazságügyi miniszter

HírKlikk 2019. július 26. 08:18 2019. júl. 26. 08:18

Magyarország ellenállást fog tanúsítani az EU Bizottságának minden olyan törekvésével szemben, amelynek az a célja, hogy a jogállami normák teljesítéséhez kösse az uniós támogatásokat – mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter. Szólt arról is, hogy a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló tervet csak elhalasztották, de feltétlenül megvalósítják majd.

Varga Judit a Reutersnek adott, és számos sajtóorgánumban – így az Euronews által is ismertetett – interjúban kijelentette: az EU már rendelkezik elegendő eszközzel a jog uralmának biztosításához. „Nem kell újra feltalálni a kereket”. Rámutatott, hogy a 2021-2027-es időszakra szóló uniós költségvetés-tervezetben az egyik záradék magában hordozza a kockázatot, hogy politikai célokra használják fel, és ezért neki az a célja, hogy ezt a tervet teljesen elejtsék. Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetéssel kapcsolatban létezik egy elv, amely szerint „semmiről sincs megállapodás, amíg nincs mindenről”.

Az interjú készítője rámutatott, hogy Lengyelország és Magyarország nettó kedvezményezett az unióban, és évente sok milliárd euró támogatásban részesül. Magyarország elméletileg megtagadhatja a költségvetés-tervezet elfogadását, ha nem kap megfelelő garanciát arra, hogy a támogatásokat nem kötik feltételekhez. Ám a Budapestre nehezedő nyomás hatalmas lenne, mert ez akadályozná sok milliárd eurónyi egyéb támogatás kifizetését.

Emlékeztetett a szerző arra is, hogy a lengyel és a magyar nacionalista kormánypártok ellenőrzésük alá vonták a sajtót, az oktatásügyet, a tudományt, az igazságszolgáltatást és a civil szervezeteket, és ez arra indította az Európai Parlamentet, hogy 7. cikkely szerinti eljárást indítson a két ország ellen. Az eljárás elvben akár a két ország szavazati jogának megvonásához vezethet, de nem valószínű, hogy ez megtörténik, mert egy ilyen döntéshez mind a 28 tagállam egyetértése kellene.

Varga Judit az interjúban tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamisági normákat. Visszautasította, és „a szerződésekkel teljesen ellentétesnek” minősítette a búcsúzó EU-Bizottság azon kezdeményezését is, hogy rendszeres éves jogállamisági vizsgálatot vezessen be a tagállamok számára. A miniszter reményének adott hangot, hogy az új bizottság „hidakat épít majd ahelyett, hogy árkokat ásna”.

A Reutersnek azonban diplomaták és tisztségviselők azt mondták: az új bizottság fenn fogja tartani a Budapestre és Varsóra a jogállami hiányosságok miatt gyakorolt nyomást. Varga Judit azzal érvel, hogy az egyes tagállamok alkotmányos történelme eltérő, és ezért „eltérő megközelítés szükséges a jogállamiság kérdésében”. Végül a közigazgatási bírósági rendszer felállításáról kifejtette: „Magyarország továbbra is tervezi a rendszer felállítását”. Mint mondta, a terv megvalósítását a 7. cikkely szerinti eljárás miatt halasztották el, de később visszatérnek hozzá. 

Forrás: Hírklikk