Kémprogramot próbáltak telepíteni az Orbán-kormányt bíráló német EP-képviselő telefonjára

HírKlikk 2024. július 25. 10:30 2024. júl. 25. 10:30

Daniel Freund nem tudja, ki állhat a háttérben, de neki a magyarok tűnnek a legesélyesebbnek.

Egy kifinomult kémprogrammal vették célba ismeretlenek a német zöldpárti EP-képviselő telefonját, két héttel a választások előtt, azonban sikerült meghiúsítani a támadást – írja a Politico, vette észre a Népszava.

A NER-rel szemben kritikus megnyilvánulásairól ismert Daniel Freund azt nyilatkozta, hogy mivel  telefonját mindenhová magával viszi, teljes megfigyelés alá került volna.

A csali egy e-mail formában érkezett, ami állítólag a Kijevi Nemzetközi Egyetem egyik hallgatójától érkezett, aki egy, Ukrajna uniós csatlakozási esélyeiről szóló szemináriumot tervezett. Ebben felkérték a képviselőt, hogy írjon egy rövid üzenetet, amelyet a hallgatókkal is megoszthat. Mindehhez egy linkre kellett volna rákattintania, amit Freund nem tett meg. Ha ezt teszi, akkor a kémprogram sikeresen települt volna az eszközén. Ez a kémprogram nem más lett volna, mint az izraeli Candiru nevű cég egyik terméke. A Torontói Egyetemhez tartozó, kiberbiztonsággal foglalkozó Citizen Lab 2021-ben közzétett tanulmánya szerint Magyarországon is jelen lehet a megfigyelőszoftver. Kizárólag kormányzati cégek számára értékesítik, a fejlesztő szerint követhetetlen. 

Semmiféle arra utaló jel vagy bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ki állhat az incidens mögött, Daniel Freund azonban azt gyanítja, a legvalószínűbb, hogy Magyarország áll a háttérben. Az ügyben megszólalt az a nő is, akinek a nevében érkezett a levél. Ő valóban az adott intézményben tanul, de azt állította, nem tudja, kicsoda Daniel Freund, így az e-mail sem tőle származik.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom