Kényes helyzetbe került Orbán

HírKlikk 2021. november 22. 16:16 2021. nov. 22. 16:16

Orbán Viktor kötéltáncra kényszerül a választások előtt, mivel emberére akadt kihívójában. Márki-Zay Pétert ugyanis hasonló fából faragták, mint őt, ezért lehet, hogy a miniszterelnök kénytelen lesz visszafogni az EU-ellenes hangot – vélekedett a The Independent. Ettől Orbán még ostorozta Európát a Fidesz múlt heti kongresszusán, ám hangsúlyozta, hogy nem tervezi a kilépést az unióból.

Ez a kettős beszéd jelzi, hogy a magyar erős ember kénytelen kötéltáncos -mutatványt bemutatni – írja az előfizetőknek elérhető cikkében a brit lap. Orbán azt hangoztatta, hogy a nemzetállamok összefogását támogatja és nem az Európai Egyesült Államokat, ám ez lényeges hangsúlyeltolódást jelent annak a politikusnak a részéről, aki programként hirdette meg a keresztény értékek megvédelmezését a migrációval és a nyugati liberalizmussal szemben. Korábban még azt sulykolta, hogy az EU alapvető demokratikus hiányosságokkal küzd, és kemény reformokra szorul. 

Úgy tűnt, hogy komoly fenyegetésnek szánja a kiválás lehetőségét, tudván tudva, hogy ezzel képes mozgósítani a Fidesz-tábor magját. Győri Gábor a Policy Solutionstól azt mondta: a párt sokat veszíthet, ha puhít a retorikán, mert elszánt hívei otthon maradhatnak a választás napján. De ettől még a magyarok nagy többsége a tagságot pártolja. Lehet, hogy ez is belejátszott Orbán véleményének felpuhulásába. 

A váltáshoz hozzájárulhatott az is, hogy változik az európai hadszíntér: Angela Merkel távozása nyomán erősödik a feszültség a konzervatív és a balliberális erők között. Márki-Zay Péter nem riad vissza attól, hogy kimondja, amit gondol, és ő szintén olyan tényező, aki megakaszthatja a kormányfő jól olajozott, EU-ellenes propaganda gépezetét. Hívő katolikus és hangsúlyozottan azok nevében beszél, akik vidéken idáig úgy érezték, nincs más választásuk, csak a Fidesz. A hódmezővásárhelyi polgármestert pedig nehéz azzal megvádolni, hogy a nyugati ideológiai imperializmus lakája. És ha Orbán túlzásba viszi a fenyegetőzést a Huxittal – azaz Magyarország kilépésével az unióból – , akkor támogatói közül sokan Márki-Zaynál köthetnek ki. Ezért elképzelhető, hogy ezek után Orbán inkább a hazai kérdésekre összpontosít a kampányban.

 

Forrás: Hírklikk