Kérdés, hogy mire hivatkozva kérték el a rendőrség helikopterét?

NVZS 2020. szeptember 25. 12:21 2020. szept. 25. 12:21

„Az rendben lévő lehet, hogy Szijjártó Péter hivatalos útjára a rendőrség helikopterén utazott, az azonban már nem, ha kiderül, hogy a haverokkal bratyizott, miközben hivatalos programra hivatkozva, kérte az engedélyt a helikopter használatára” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter legfrissebb botrányával kapcsolatban Tarjányi Péter. A biztonságpolitikai szakértő rámutatott: a munkáját végzendő kaphat erre egy kormánytag engedélyt, amit írásban kell kérni, feltüntetve az indokot is, ami alapján – mérlegelés után – a Belügyminisztérium hivatott dönteni a kérés teljesítéséről vagy elutasításáról. Más szóval – s ezt már mi tesszük hozzá – kell nyomának lennie annak, hogy hazudott-e Szijjártó és/vagy a stábja arról, mire kellett számára a helikopter.

Nem volt szerencséje Szijjártó Péternek, lebukott, amikor egy rendőrségi VIP-helikoptert vett igénybe arra, hogy eljusson a Budapesttől durván 150 kilométerre fekvő Tolnára, hogy ott villogjon egy magáncégnek nyújtott állami támogatás szerződésének bejelentésekor. Pontosabban ez még csak nem is fedi a teljes valóságot: a rendőrségi helikoptert ugyan tényleg igénybe vette, de beiktatott egy köztes célpontot, egy szekszárdi borozót, ahol egy számára bizonyára kellemesen eltöltött ebéd végeztével átült a Budapestről előreküldött hivatali gépkocsijába, s végül azzal érkezett meg a protokolleseményre.

Ez nem derült volna ki, ha Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nem tudta volna meg, s nem tette volna közzé a Facebookon, hogy „egy szemtanú szerint, Szíjjártó mégsem Őcsényben szállt le a helikopterrel, amikor Tolnára ment egy propaganda eseményre – hanem a szekszárdi Bodri borászat lóistállójának karámjában...Az információ alapján, a miniszter ezután fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel együtt elköltött egy ebédet a borászat elegáns Optimus éttermében”.

Szijjártó szerencsétlenségére a sajtó és a közvélemény által eddig nem nagyon feszegetett rendőrségi helikopterezéseire – mert azóta kiderült, több is volt – ez ráirányította a figyelmet, s többen is elkezdték kapirgálni a felszínt. Végül a Népszava tudta meg, hogy csak az idén a rendőrség eddig hétszer reptette Szijjártót (más kormánytag nem vette igénybe ezt a „szolgáltatást”).

Menet közben ráadásul Hadházy azt is előkaparta, hogy a miniszter többször is helikoptert vett igénybe, amikor egy fárasztó nap után hazaért Dunakeszire. Mint írta, „Egy dunakeszi lakos arról számolt be, hogy csak ő négy alkalommal volt szemtanúja annak, hogy a dunakeszi reptéren megjelennek az állami Mercedesek, majd megérkezik helikopterrel a miniszter úr és onnan autóval megy tovább – nyilvánvalóan haza... A mellékelt képek egy ilyen alkalommal készültek: a távoli fotókon nagy fekete limuzinok és a rendőrségi géphez hasonlító helikopter látszik a dunakeszi sportreptéren”.

Tehát nem egyedi esetről beszélünk – így jogos szerintünk a kérdés: jogszerűen kölcsönadhatja-e, a rendőrség a helikopterét a belügyminiszteren kívül más  kormánytagnak?  

„A rendőrségnek van egy olyan ’szolgáltatói’ feladata, amelynek keretében saját eszközparkját adott esetben odaadhatja más szerveknek” – mondta Tarjányi Péter portálunknak. Példaként hozta fel, hogy a rendőségnek és a hadseregnek is vannak víztartályai, amelyeket rendszeresen kölcsönkérnek vidéki önkormányzatok, különféle rendezvényekre. Ezeket azután térítésmentesen meg is kapják. Vagy egy másik példa a „szolgáltatói” feladat betöltésére: amikor egy hivatalos személynek – nem feltétlenül nagyon magas szintű vezetőnek –  nagyon gyorsan kell eljutnia A-ból B-be, akkor – természetesen mérlegelés után – biztosíthatják számára a rendőri felvezetést.

Elismerte persze, hogy egy helikopter kölcsönadása azért más, de ha egy kormánytag jelzi, hogy a munkájához szükséges, akkor biztosítják számára. „Ezen nem lepődöm meg, eddig is úgy volt  – más kormányok idején is –, hogy gyors szállításra, szükség esetén a rendőrség biztosította a helikoptert”  – mondta, hozzátéve azonban, hogy a kérdés az, valójában mire használta a helikoptert.

A helikoptert a rendőrség nem csak bemondásra adja oda („nem úgy működik, hogy Szijjártó titkárnője odaszól egy belügyminisztériumi titkárnőnek, hogy kell a gép”), írásban kell kérni, s ebben feltüntetni azt is, hogy milyen célból van rá szükség. Ha ebédelni akar egy miniszter valahol, arra nem használható egy ilyen szállítóeszköz – mutatott rá Tarjányi, aki szerint abban ellentmondás van, ha kiderül, hogy Szijjártó Szekszárdon ebédelt, miközben a papíron az van rögzítve, hogy egy hivatalos programon vett részt, azaz, „ha erre hivatkozott, de az derül ki, hogy nem ez a valóság, hanem haverokkal bratyizott”

Ugyanígy, ha egy hivatalos programról hazatérően, nem Budapestre viszik vissza, hanem Dunkeszire – ahol él –, az nem kirívó – mondta a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve, volt korábbi kormánytag, aki Gödöllőn élt, s amikor utazott, akkor rendszeresen nem Ferihegyen várták, hanem otthonából egyenesen a repülőtérre szállították.

Amúgy, ha nem is gyakran, de előfordul a rendőrségi helikopter használata, a megelőző kormányok regnálása idején is volt arra példa, hogy miniszterek igénybe vették a rendőrség ilyen segítségét. „A kérdés csak az, hogy mire használja az adott miniszter a lehetőséget” – hangsúlyozta azonban Tarjányi Péter.