Kérdőre vonják az EU-nagykövetek Orbánt a „békemissziója” miatt

HírKlikk 2024. július 9. 16:40 2024. júl. 9. 16:40

Magyarországot akár a soros elnökség megvonása is fenyegetheti Orbán Viktor moszkvai és pekingi „békemissziója” miatt? – tette fel a kérdést a Süddeutsche Zeitung. Ezt is fel akarják vetni ugyanis a tagállamok nagyköveteinek szerdai tanácskozásán, ahol a magyar nagykövetet igen éles bírálat várja a miniszterelnök egyezetés nélküli útjai miatt.

A legnagyobb német liberális lap diplomáciai körökből szerzett értesülései szerint a nagykövetek menetrendszerű találkozóján szó lesz Orbán utazásairól, „ami lehetőség Magyarország számára, hogy beszámoljon, a többieknek pedig arra, hogy megmondják a véleményüket”.  Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy legalábbis néhány kormány felveti majd a lehetőséget, hogy vonják meg a soros elnökséget, amelyet Magyarország alig egy hete foglalt el. „Ez ugyan pillanatnyilag még nem reális forgatókönyv, de Budapest bízvást tekintheti figyelmeztető lövésnek” – mondták diplomaták.

Ami a kijevi, moszkvai és pekingi útját illeti – amelyen állítólag a béketárgyalások esélyeit akarta kipuhatolni –, ezeket Orbán nem csak hogy nem egyeztette az uniós partnerekkel, hanem szándékosan titokban tartotta. Egy diplomata azt mondta a lapnak: Orbánnak az útjain tett egyes kijelentései kifejezetten ellentétben állnak az EU döntéseivel.

Orbán Viktor viszont elfogadta, hogy olyan benyomás keletkezik, hogy nem csupán országa kormányfőjeként, hanem az EU soros elnökeként van jelen. A szerepeknek ez a keverése – amelyet Orbán a többi 26 tagállam kormányainak írt levelében tagadott –, sok tagállamot nagyon feldühített. Ezért mintegy 15-20 uniós nagykövet szerdán nagyon világosan közölni akarja a magyar kollégával: „Elfogadhatatlan, hogy Orbán szándékosan elmaszatolja a vonalat aközött, hogy egy tagállamot, vagy a soros elnökséget képviseli”.  Emellett azt is „fatális jelzésnek” minősítették a diplomaták, hogy Orbán először a háborút kezdeményező Putyinhoz, majd annak legfontosabb szövetségeséhez, Hszi Csin-pinghez ment el, és csak azután következnek a NATO-partnerek az e héten esedékes washingtoni csúcson.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom