Kéri: az ellenzék esélyt kapott a kormány megbuktatásra

Kardos Ernő 2019. október 14. 15:47 2019. okt. 14. 15:47

„Az önkormányzati választáson a jó ellenzéki szerepléssel elkezdődött az a folyamat, amely reálissá teszi a Fidesz belátható időn belüli leváltását „– nyilatkozta portálunknak Kéri László. A politológus úgy látja, hogy a kormány megbuktatására az ellenzék komolyabb esélyt kapott, mint amire a választás előtt számítani lehetett.

Néhány közvéleménykutató - közte a Medián, a Závecz, vagy a Publicus – fej-fej melletti eredményt mért a Tarlós – Karácsony versenyben, a Fidesz közeli cégek viszont jelentős Tarlós előnnyel számoltak. Mitől billent a közhangulat az ellenzék felé?

Nézze, a kormányhoz közelálló méréseket nem is érdemes kommentálni. Ezeknek inkább a politikai befolyásolás a céljuk, nem pedig a valóság megismerése. A szakmailag is megalapozott kutatásokkal pedig az volt a gondom, hogy Magyarországon elsősorban a pártpreferenciát mérnek. Miután a pártok ezúttal összefogtak, egybemosódhat négy-öt párt megítélése, aminek ráadásul minden településen eltérő hatása lehet.

Ezért már a választási kampány elején eldöntöttem, hogy a méréseket nem veszem túl komolyan. De persze figyeltem a Fidesz népszerűségének hullámzását, s szemmel látható volt, hogy a korábbi győztes választás után nem erősödött meg jelentősen.

Ami viszont szembetűnő, s erre érdemes volt figyelni, hogy folyamatosan nőtt a bizonytalanok száma. Ami a tapasztalat szerint elsősorban az ellenzék számára előnyös.

Gondolja, hogy a félelem légkörében nem akarták elárulni, hogy kire szavaznak majd?

Igen, feltétlenül, erre jó okuk is volt. Elsősorban kisebb településeken. Sőt, a bizonytalanok száma ezúttal a Borkai-effektus miatt is nőtt. A Fidesz tábor ugyanis tényleg elbizonytalanodott. Vagyis idén először szerintem kétféle bizonytalan szavazó is volt. Ezért az összes kutatási adat összegyúrása után próbáltam következtetést levonni, s ez nekem is szoros versenyt mutatott.

Viszont Karácsony és az ellenzék budapesti győzelme jelentősnek is mondható, lehet, hogy a Borkai botrány, miatt is mellé állt a szavazó?

Az utolsó napok mindig felértékelődnek. A Borkai ügy a kormánypárti szavazókat elbizonytalanította, az ellenzéket pedig feltüzelte. Ne felejtse el azt sem, hogy az ellenzék összefogása is inspirálta a választókat. A politikusok tíz éve csak dumálnak, ígérgetnek, s most végre hajlandóságot mutattak az összefogásra! Ez nagyon lényeges, hisz 167 városból 120 helyen képes is volt az ellenzék közös jelöltet állítani. Ami elhitette az emberekkel, hogy valóban van esély a változtatásra! A magyar politikai élet tehát kipróbálta az egységes ellenzéki fellépést a kormánnyal szemben.

Az új budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely azt mondta, hogy ezt az együttműködést továbbra is folytatni kell, hogy legyen esélye egy kormányváltásnak is.

Néhány elemző társammal lassan tíz éve beszélünk erről. Ezt mondta szegény Heller Ági is, akit majdnem kiátkoztak azért, mert a teljes ellenzék, közte a Jobbik összefogásáról beszélt. Végre a politika kipróbálta az egységes fellépés lehetőségét, és a Fidesz iszonyatos média-túlsúlya, pénzbeli, közigazgatási és mobilizációs fölénye ellenére is komoly győzelmeket tudott elérni. Persze működtek a Kubatov listák, a köztelevízióba ezúttal sem engedték be az ellenzéket, s a félelemben tartott közalkalmazottak is a hatalmat szolgálták. Ezért az ellenzék kényszerűen a világhálón és az utcán szervezte meg magát, s a választók pedig örültek, hogy létezik ellenzék.

Azért szerencse, hogy szép, napos idő volt, s a szavazók szívesen sétáltak egyet a szavazófülkéig. Vagyis szerencse is kellett?

Persze, egész héten jó idő volt, a szavazás napján különösen. A Momentum ebben különösen elöl járt, de úgy tűnik, a többi párt is rákapott az utcai politizálásra.

Karácsony győzelme sem volt bizonyos, de az, hogy a fővárosi közgyűlésben ellenzéki túlsúly legyen, az szinte lehetetlennek tűnt. Mitől sikerült mégis?

Ezt szerintem az összefogás ereje, az emberek elhitték, hogy a Fidesz legyőzhető, és le is győzték! Nézze meg: a fővárosban Karácsony mellett 14 ellenzéki polgármester van, és a 33 tagú közgyűlésbe 20 ellenzéki képviselő került! De a kerületekben az ellenzéki polgármestereknek is őrült nagy többsége van. Botka László is majdnem kétharmaddal vezetheti Szegedet!  Ahol viszont a Fidesz nyert, ott nincs mögötte a közgyűlés többsége. A szolnoki polgármester például fideszes ugyan, de a közgyűlése ellenzéki!   

És Karácsony győzelme mellett legalább olyan jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy 23 megyei jogú város közül 10 helyen az ellenzéki polgármester győzött. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az országban kiegyenlítettek az erőviszonyok, az ország egyharmada ellenzéki vezetésű településen él. Ennek felbecsülhetetlen a hatása. Gondolja el: ezekben a városokban hamarosan megszűnik majd a néphülyítés, felszámolják a Fidesz által drága pénzen fenntartott médiaburkot. Így ezekre a helyekre is eljut majd a hivatalostól eltérő információ. Ennek olyan hatása lesz, mintha egy levegőtlen szoba ablakát szélesre tárnák! Mondjuk egy szombathelyi, vagy miskolci rádió vagy televízió adása tucatnyi kisfaluba eljut!

Azt merem mondani, hogy van remény arra, hogy az ország jó része felszabadul a nyomasztó Fidesz propaganda rabságából, amelyben tíz éve tartják az embereket!

Nem tart attól, hogy az önkormányzatok valódi döntéseinek jelentős részét, az iskolák, az egészségügyi intézmények irányítását elvette a Fidesz?

Ezt pesszimista károgásnak tartom, meg fogják oldani. Az önkormányzatoknak van adóbevételük, és amit lehet, ki fognak gazdálkodni. Nézze meg: a XIII. kerületben Tóth József – akit mindig újraválasztanak – fütyül a kormányra, arra költ, ami a kerület lakóinak előnyös. Ilyen egyszerű!

Ráadásul az ország harmadát adó nagyvárosokat nem büntetheti a kormány, hisz ott is laknak Fideszesek. Tehát bumeráng-hatása lehet, ha az ellenzéki településeket sarcolják.

Pontosan. Budapest és a tíz nagyváros, az iszonyú erő! Gondoljon bele: ha Eger, Pécs, Szeged, Miskolc, Szombathely, Salgótarján, Dunaújváros polgármestere képes lesz közösen fellépni, akkor a kormány a feje tetejére állhat! Még Orbán Viktor is fél fellépni három-négymillió emberrel szemben! Több esze van annál, hogy ezt megtegye!

Tehát egyetért azzal, hogy tényleg történelmet írt a magyarországi ellenzék?

Tíz év bénultság után tényleg megkezdődhet az ellenzéki talpra állás. Mégpedig úgy, hogy az együttműködésben a pártok megőrizhetik saját autonómiájukat. Elindulhat egy hosszú folyamat, ami reálissá teszi a Fidesz belátható időn belüli leváltását! Ez persze egy hosszú út, ami azonban most megnyílt az ellenzék előtt. Szerintem ez komolyabb esély, mint amire a választás előtt számítani lehetett.