Kéri László: a Fidesz már nem uralja sem a közbeszédet, sem a lakosság hangulatát 

HírKlikk 2024. április 27. 14:30 2024. ápr. 27. 14:30

Talán a Bokros-csomag után volt ilyen turbulens a hazai helyzet, hogy mindenki megszólalási kényszert érzett, ez most félig érthető, mert kampányidőszakban mindenki beszélni akar, ha nincs mondandója, akkor is, de hogy a kampányba váratlanul betelepedjen két nagyon erős és két kevésbé erős mozzanat, az az elmúlt 34 évben nem volt – összegezte a politikai helyzetet Kéri László politológus a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

A két nagyon erős mozzanat egyike a pedofil-botránysorozat, amely nem ért véget, hiába mondja ezt Orbán Viktor és a többiek, és nem is múlik el június 9-ig – vélte Kéri László. A másik, hogy az egyébként is erős versenyhelyzetet feltüzeli a Magyar Péter-jelenség. „75 nap alatt nem volt olyan politikus, akiről ennyit beszéltek volna. A gyors fejlődéstörténetében van öt mérési stádium és eddig mind az ötöt megugrotta” – mutatott rá.

  • Az első pont volt, amikor megjelent Magyar Péter. A Fideszben zavar keletkezett, aztán március 15. után kiderült, hogy az a módszer, amivel eddig nyírtak ki valakit, az most nem megy.
  • A második pont április 6. után jött, hogy tud-e pártot csinálni, és ez meglepően hamar ment, ahhoz képest, hogy akkor még ő sem döntötte el, hogy politikus lesz-e. Ez március 15-én dőlt el. „A nagy nyomás belepréselte a politikusi szerepbe.”
  • A harmadik pont, hogy a pártját már mérik, ettől pánik van a Fideszben, tolják egymásra, úgy csinálnak – Orbán Viktorral az élen –, hogy ez a baloldal belső problémája, de nem működik. Az ellenzéknél nagy a meghasonulás, mert érzékelik azt, lehet, hogy majd együtt kell működni vele.
  • A negyedik mérési pont, hogy ilyen hamar kitermelt uniós jelölteket, méghozzá teljesen más módon, mint ahogy ez eddig ment. Mi lehet ott a háttérben, hogy lehet ezt ilyen gyorsan és ilyen minőségben megugrani? – tette fel a kérdést Kéri László, aki szerint egyébként mind a tizenkét jelölt bármelyik pártnak megfelelne, szakemberek, nyelveket beszélnek.
  • Az ötödik mérési pont, hogy múlt péntek óta a negyedik megyébe megy el Magyar Péter, és ezt tényleg nem lehet előrántani két nap alatt. Vannak mögötte emberek, nem lehet elhinni, hogy egyedül csinálta – tette hozzá.

Nem lehet tippelni, hogy mi lesz június 9-én

Április 6. óta három hét telt el és azalatt is iszonyú sokat ment előre – mondta Kéri László, aki szerint az egész jelenségről majd csak a választás után érdemes beszélni. „Ahogy ezt a napszemüveg dolgot megoldotta… ritka az ilyen ötlet, amelyik a hülyeséget ellene tudja fordítani és jól jön ki belőle. 75 nap alatt egy ilyet kihozni bárhol a világon egyfajta teljesítmény, akár tetszik valakinek Magyar Péter, akár nem, és ezért nem lehet megmondani, mi sül ki ebből, mert június 9-ig van még hat hét.”

A politológus, aki előadásaival járja az országot, megdöbbentő tapasztalatnak nevezte, hogy vidéken nem szokott ilyen gyorsan futótűzszerűen elindulni valami. Mint mondta, most sokszor félbeszakítják, hogy inkább a Magyar Péter-jelenségről beszéljen. „Általában, ha van valami új, az Pesten elindul, az elér három hónap múlva a nagyvárosokba, megyeszékhelyekre és fél év múlva a kistelepülésekre. Ennek a nagy, vidéki érdeklődésnek két oka van, az egyik a pedofil-ügy és ennek az intézése, amely leleplezte a vidéki emberek számára is a Fidesznek egy olyan vonását, amit eddig is tudtak, de nem élték meg komolyan, ez pedig a képmutatás.” Kéri László szerint egy ilyen nagy hazugság reflektor-szerűen rávilágít a sarokban hagyott kis hazugságokra, és hirtelen ez a reflektorfény megvilágítja azokat, amelyekről eddig is tudtak az emberek, de most ráébredtek, hogy átvágják őket. „Van olyan erkölcsi válságszint, ami sokáig nem látszik, de valami átbillenti, és az embereknek hirtelen fontos lesz az erkölcsi érzék és az erkölcsi ítélőerő, ami tizenvalahány évig nem volt fontos.”

A másik támasza, hogy a viszonylag jól menő vállalkozásoknál, amelyek nem a Fidesz hierarchiájában voltak, nem belőlük éltek, megjelennek táskás, fideszes emberek, hogy beszállnának az üzletbe – mondta a politológus, aki szerint ez azért van, mert nem jönnek az uniós pénzek, és rájöttek, hogy kit lehet még kifosztani, azokat, akiknek még van bevételük. „A kis öt-tíz milliós haszonnal működő cégekhez is bepofátlankodnak, mert nem tudnak máshonnan lopni.”

Bumeráng-hatása lett a Varga Judit interjúnak

Olyan halálos erővel nyomták rá az országra azt az egyórás beszélgetést, hogy mindenkinek elege lett belőle, azt hitték, hogy ezzel meg tudják akadályozni az április 6-i tömegjelenlétet, de csak még többen mentek el, mert mikor már ötödször kellett látni, azt mondták, elég volt – mondta Kéri László, aki szerint a Fidesz nem tud a kommunikációban megújulni, mert a főnök világpolitikával foglalkozik. „Az egyetlen mondandója, hogy június 9. után új világ lesz, a másik ígéret, hogy Trump győzni fog. Két nevetséges dolgot állít.”

Kéri László felsorolta a Fidesz témáit, amelyeket szép sorra maguk írtak felül. „A gendert megbuktatták saját maguk a pedofilüggyel, a migrációt megbuktatta a szemérmetlen alkudozás, amit műveltek a letelepedési kötvénnyel, közben idetelepítenek egy olyan iparágat, amin a jövő múlik – az akkumulátoripart –, amihez nincs magyar munkaerő, és ugyanaz a kormány, amely eddig győzködött, hogy az idegen bajt okoz, kulturálisan is veszélyes, hív Sri lankai, Fülöp-szigeteki munkásokat ezrével.”

Orbán Viktor belebonyolódott a világpolitikába és nem veszi észre, hogy 2022 és 2024 tavasza között iszonyatosan megváltozott ez az ország. A lakosság nagyobb részét meggyötörte az infláció és gyötri továbbra is, ugyanez a Fidesz pedig már nem uralja sem a közbeszédet, sem a lakosság hangulatát úgy, mint ’22-ben uralta – mutatott rá Kéri László. „Közben az emberek átszoktak a social mediára, ez még 2022-ben sem volt így, hogy a kormánytól független fórumoknak több százezres nézettségük van. Az egész magyar politikai szerkezet mozgásiránya megváltozott április végére.”

Nem lesz a Fidesznek 50 százaléka

A politológus végül kisebb találgatásba mégis belebocsátkozott, szerinte 10-15 mandátumot fog elvinni a Fidesz az EP-választáson, 10 mandátumon fog osztozni az ellenzék. „Ha június 9-én Magyar Péter pártja 20 százalék fölötti eredményt ér el, akkor nagy biztonsággal lehet mondani, hogy olyan erővel alakul át a magyar politikai szerkezet 2026-ig, hogy reális kihívója lehet a Fidesznek. „24-et olyan főpróbának tartom, amiről még nem tudni, hogy ez véres királydráma vagy egy bohózat nyitánya, ez nagyon sokban függ a végeredménytől.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Hírklikk