Kéri László: elindult az eddigi leghosszabb választási időszak

HírKlikk 2024. október 27. 07:30 2024. okt. 27. 07:30

Október 23-án elkezdődött a 18 hónap múlva esedékes választás kampánya, ami általában csak 2-3 hónappal a választás előtt szokott elindulni. Mindenki kampánybeszédeket mondott a nemzeti ünnepen. Orbán Viktor meglepően rövid beszédében leginkább fő kihívójáról volt szó. „Látszik, hogy mostanában érhette a közvetlen közeléből az a nyomás, hogy főnök, baj van, aztán észlelte, hogy ezek ott vannak körülötte Brüsszelben is. A miniszterelnök kiadta azt az üzenetet, amiből szerinte meg fognak élni a választásig. Kijelölte az ellenfelet, még ha a nevét nem is mondta ki, és azonnal stigmatizálta is – erről beszélt Kéri László, politológus, a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

Kéri László súlyos hibának tartja, hogy elkezdte bábkormánynak hívni a leendő Tisza-kormányt, hiszen még ők vannak hatalmon. Hosszú idő, 15 év után Orbán Viktor először gondolt bele, hogy elveszítheti a hatalmat, és fölsejlett neki az is, hogy kivel szemben. A beszéd végére már csak hazugságokat sorolt. Kéri Lászlónak az volt az érzése a beszéd hallgatása közben, mintha „egy futóbolond egy pillanatra megállt volna, és átalakult állóbolonddá”. 

A politológus úgy fogalmazott, a Tiszának olyan társadalmi bázisa van, amilyet még nem látott, vagy utoljára talán 2002-2004-ben volt hasonló a polgári köröké, de azt „föntről szervezték”. Nagy különbség, hogy a Tisza Szigetek maguktól szerveződnek, önkéntes alapon – tette hozzá.

Kéri László emlékeztet, hogy Magyar Péter tavasszal 8 hét alatt járta be úgy az országot, hogy 183 településre elment, 203 beszédet tartott, és ezek jelentős társadalmi események voltak, olyan helyeken, ahol politikust évek óta nem láttak. Kéri azt hitte, hogy ez június 9-ig tart majd, meglepte, hogy ez a semmiből 30 százalékra hozta fel a Tisza Pártot. Június 9-én ez a 30 százalék sokakat elgondolkodtatott – fogalmazott.

A nyári uborkaszezonban a magas hőmérséklet, a kánikula, olyan gondokat okozott, amikre Magyar Péter le tudott csapni, és azon keresztül be tudta mutatni az egészségügy problémáit, pedig ezeket mindenki tudta, csak az állandó szembesítés közproblémává tolta át – magyarázta a politológus. Ez még véget sem ért, amikor jöttek a vasút problémái, majd jöttek volna az iskolák, de azt elmosta az árvíz, amiből szintén jobban jött ki. „Az árvízi vonat élén masinisztaként ott volt Magyar Péter, míg Orbán Viktor rohant a mozgásban lévő vonat után és felugrott az utolsó kocsira. A Tisza szigetek, és Talpra magyarok mozgalma tömegeket vonzanak be és az emberek keresik maguknak a munkát, feladatot.”

Kéri László szerint lesz ebből még gond.

Van egy tömegmozgalom, amely akar valamit, egy dolog fűzi össze a résztvevőket, az, hogy elég volt és a jól kitalált szlogenek, mint a „nem félünk, vagy a lépésről-lépésre”. Van egy olyan közösségi-politikai élmény, amivel nem találkozott Kéri László még 30 év alatt sem. Ennek van a tetején egy még meg nem született politikai osztály, amelynek ezzel majd kezdeni kell valamit. Ezeknek a mozgalmaknak az élén olyan fideszes vállalkozók vannak, akik 2010 után évekig várták, hogy a Fidesz betartsa az ígéreteit, de inkább olyan döntések születtek, amelyek számukra kedvezőtlenek voltak. Ezek olyan fiatal, dörzsölt vállalkozók, akik eddig minden szabályt ki tudtak játszani, de ezzel már nem tudtak mit kezdeni.

„Az óellenzéknek eddig sem volt olyan társadalmi beágyazottsága, hogy helyben, mondjuk Karancslapujtőn tettek volna valamit.” Most az a helyzet állt elő, hogy vannak a hagyományos pártok, amelyeknek van infrastruktúrája, de társadalmi bázisa nincs, és ott van a Tisza, amelynek van társadalmi bázisa, de infrastruktúrája nincs. Ilyen még nem volt a rendszerváltás óta és ebből bármi lehet – foglalta össze a politológus.

Orbán Viktor érezte, hogy olyat kell nyújtania, ami elfeledteti Orbán Balázs szavait, de erre nem volt alkalmas. Orbán Balázs nem csak az aktuális helyzetre vetítette ki szavait, hanem átértelmezte 1956-ot is, ami váratlanul komoly sebeket okozott a jobboldalon, még Kövér Lászlónak is. A miniszterelnök megpróbált úgy tenni, mintha ez meg sem történt volna. Nem magyarázkodott, elkezdte 1956-tal, aztán ez átcsúszott „brüsszelezésbe”. Tele volt logikai bakugrásokkal, követhetetlen dolgokkal, látszott, hogy elvesztette a kontrollt saját mondandója felett. Most sejlett fel neki először, hogy tényleg elveszítheti a hatalmat – hívta fel a figyelmet Kéri László.

Október 23-án Orbán Viktornak sikerült minden eddigi produkcióját mélyen alulmúlnia

Maximum a saját táborának szólt, hogy mostantól kampány van, ahol tudják aprítani Magyar Pétert, de ez nem újdonság. Nincs válasza azokra a vádakra, amiket Magyar Péter újra és újra elsorol neki.

A politológus úgy vélte, Orbán már csak a szűk bázishoz beszél, arra számítani, hogy ezeket még bárki elhiszi, ahhoz már nagyon eltökélt fideszesnek kell lenni. Már csak a gondolkodás nélküli híveihez beszél, eddig azért volt igény, hogy a gondolkodó fideszesekhez is beszéljen, most már erről letett. Már csak a vakhittel rendelkezőkhöz beszél, de ezeknek a száma már csak 1 millió alatt van. „Aki ezen az univerzumon kívül van, azt támadom, azt lehazaárulózom, de ezzel nem lehet megtartani a kétmilliós Fidesz bázist.”

Magyar Péter elkezdte megszólítani a csalódott Fidesz-szavazókat, hiszen az ellenzéki szavazókat már maga mellé állította. Elkezdte megnyugtatni őket, hogy marad a rezsicsökkentés, a 13. havi nyugdíj, a családtámogatás. Ilyen direkt módon még nem udvarolt a Fidesz tábornak. Nyílt választási ajánlatot tett, de hangsúlyozta, hogy a lopást nem tűri, uniós pénzekre szükség van, Európához tartozunk. Meg lehet élni abból, hogy felmondja a Fidesz bűnlistáját, de egy idő után választ kell adni, hogy ő hogyan csinálná a kormányzást. Magyar Péter is úgy beszélt magáról, mintha ő lenne a következő miniszterelnök, így elmondható, hogy elindult az eddigi leghosszabb választási időszak – összegezte Kéri László. 

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom