Kételkedtünk, megnéztük, rájöttünk: sántít a kormányzati hirdetés valóságtartalma

HírKlikk 2021. június 13. 15:15 2021. jún. 13. 15:15

Habár a magyar kormány hirdetésekben is büszkélkedik azzal, hogy már az Egyesült Királyságot is elhagytuk a két oltást megkapott polgárok arányában, ha közelebbről megvizsgáljuk a globális adatokat, akkor azt látjuk, hogy a diadaljelentés annyira azért nem állja meg a helyét. Ellenkezőleg. Az Egyesült Királyság még előttünk van, mi pedig éppen, hogy felférünk a TOP-10-be.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Facebook-hirdetésben büszkélkedik azzal, hogy „Megelőztük az Egyesült Királyságot a lakossághoz viszonyított két oltást felvettek arányában”. Nos, a The New York Times tegnap frissített globális TOP-listája nem éppen ezt mutatja.

Eszerint a teljesen beoltott (azaz már mind a két oltást megkapottak) arányát tekintve Magyarország a 9.-10. helyen áll, 42 százalékos aránnyal, az egy oltáson túl lévők arányában (54 százalék) pedig még hátrébb foglalunk helyet. Az Egyesült Királyság előttünk van: a teljesen beoltottak aránya ott 44, az egy oltást megkapottaké pedig 61 százalék. 

Íme a lista:

Forrás: The New York Times

Hasonló sorrendet kapunk az Our World in Data szintén szombaton frissített adatai szerint is, amit az alábbi grafikon mutat meg:

Forrás: Our World in Data

 
Forrás: Hírklikk