Ketrecharcosok lépnek a Facebook ringjébe – a Fidesznek máris tetszik

Németh Péter 2020. augusztus 9. 10:03 2020. aug. 9. 10:03

Profi Facebook-harcosokat képez a Fidesz. Illetve bocsánat: nem a Fidesz, a kormánypártnak ehhez semmi köze nincs, bár a kezdeményezést üdvözli. Az elképzelés szigorúan civil oldalról indult el, de ezek nem a libernyák civilek, akiket Orbán simán elcipel a hátán, nem: ezek a jó civilek, akik nem Soros tenyeréből esznek, kizárólag saját pénzüket költik közösségi célokra.

Hogy az eddigi írásos anyagaik emlékeztetnek a Fidesz kommunikációjára, az igazán természetes; ahogy a gyerek hasonlít az apjára, ők is részei ennek a nagy, konzervatív közösségnek. És ez a nagy, konzervatív közösség eddig türelemmel viselte, hogy a baloldal letarolja őket a Facebookon, vagy más social-médiában, de mostanra elegük lett. Mert mi az, hogy Karácsony Gergely ezeket a felületeket használja, anélkül, hogy megkapná a magáét. Igaz, hogy a kommunikáció eme formáját egy évvel ezelőtt még mély megvetés kísérte, a főpolgármester- jelölt gúnyos megjegyzéseket kapott, az alkalmatlanságának díszítő elemeként említették, de hát azóta sok Tarlós-vereség lefolyt a Dunán. (Egy például most is, a közvélemény-kutatás alapján, Karácsony biztosan nyerne, de Fürjes Balázs, a közösségi oldalán, már jelezte, nem úgy van az: a még ismeretlen fideszes jelölt halomra verné Budapest jelenlegi első emberét.)

Szóval, mára a jobboldal számára kiderült: elhanyagolták ezt a területet, átadták a libernyákoknak, ideje tehát lépni. És azt eddig is tudtuk, hogy a Fidesz tábora sokkal elkötelezettebb, sokkal áldozatkészebb, bármikor hajlandó kimenni tüntetni, Béke-meneten vonulni, adományokat gyűjteni, nemzeti konzultációs ívet kitölteni. Amivel nem tudtak mit kezdeni, az a liberális fölény, a baloldal túlsúlya a médiában; hiába vettek be néhány kisebb sajtóorgánumot, mint például a Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót, a Magyar Távirati Irodát, az Origót, a TV2-t, az összes vidéki lapot, a nagy, olvasott felületek mind ottmaradtak a baloldal irányítása alatt. Ráadásul ezeket az orgánumokat egy centrumból irányítják, hol az MSZP, hol a Demokratikus Koalíció adja nekik az utasításokat, szemben a KESMA-val és egyéb „független” műhelyekkel, ahol az újságírók önállóan dolgoznak, a piacról szerzik meg a jövedelmüket, eltartják magukat, egy fillért sem fogadnak el sem a Fidesztől, sem az államtól. 

Mellesleg: most is így lesz. A profi ketrecharcosok, bocsánat, Facebook-harcosok négynapos képzése is ingyenes lesz, a kormánypárt csak távolról, de bátorítóan figyeli a fejleményeket. A szervező, az ötletadó és kivitelező, bizonyos Kovács István, a Megafon nevű tanfolyam és portál tulajdonosa, külön is kihangsúlyozta: nem kapnak, de nem is kérnek a kormányzati pénzből. Mint olvasom, néhány nagyvállalat állt melléjük, olyan cégek vezetői, akik – nyilván – maguk is érzik, hogy mennyire eltorzult a nyilvánosság, és ezen változtatni kell. Éppen ezért, hajlandóak – ha jól értem –, nem a saját, hanem az általuk irányított vállalat büdzséjéből támogatni a Megafont, de csak titokban. Mert ebben a mai világban, ahol különben a kormány megköveteli a gazdasági kifehérítés érdekében, hogy a külföldről támogatott civil szervezetek viseljék magukon – mint egy skarlát-betűt – ezt a támogatást, itt érthetően elnéz az ilyen konspiratív akciók fölött; még a végén kikezdené a baloldal a támogatást nyújtókat. 

Szóval, az akció mellé máris odaállt számos nagyvállalat, pénzt nyújt a képzéshez – titokban –, és ez a Fidesznek már tetsző magatartás. Ugyan nem tudják, nem tudhatják pontosan, hogy milyen is lesz a profi Facebook-harcos képzés, mire tanítják a máris több ezer jelentkezőt, de biztos nem lesz rossz; feltehetően a legjobbaktól tanulják a harc alapvető lépéseit. 

Javaslom, hogy kezdjék tanulmányaikat a Tanúval. Mert a nemzetközi harc fokozódik…