Kevesebb hűtőt, sütőt és mosógépet vesznek a magyarok

HírKlikk 2024. április 11. 18:00 2024. ápr. 11. 18:00

A GFK adatai szerint 2022-höz képest tavaly mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer háztartási nagygép talált gazdára Magyarországon. A mérséklődés így 21,8 százalék lett, ami az európai országok között a legmagasabb. 

A nagy háztartási gépek piaca az elmúlt évben majdnem a negyedével csökkent, az európai országok közül nálunk volt a legnagyobb a mérséklődés. A beépíthető alapgépekből (mosógép, hűtő, sütő) az értékesítés 40 százalékkal esett vissza.

A magyar vásárlók összesen 154 milliárd forintot költöttek ezekre a gépekre, ami 14 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 180 milliárd forinthoz képest. A kis háztartási gépek hazai piaca ugyanakkor 100 milliárd forintos volt tavaly, ami darabszám szerint 7 százalékos visszaesést jelent.

Az én pénzem portálnak nyilatkozó Füle Norbert, a Gorenje-Hisense ügyvezetője szerint a 2023-as év értékeléséhez érdemes a 2022-es évet is megnézni, akkor ugyanis az olyan kormányzati intézkedések is nagyon mozgatták akkor a piacot, mint például az szja-visszatérítés vagy az átlagár feletti áram- és gázárakkal kapcsolatos intézkedés. 

Ezek magukkal hozták a nagyobb keresletet, a felhasználók a legmagasabb energiaosztályú gépeket keresték, így a 2022-es értékesítések magasak voltak. Tavaly a 2020-2021-es szintre korrigált a piac: a sütő-mosógép-hűtő alap háztartási gépek cseréje csökkent, de az újépítésű lakások visszaesése és a felújítások elmaradása is hozzájárult a csökkenéshez. A beépíthető alapgépekből az értékesítés 40 százalékkal esett vissza. 

A szakértő úgy véli, idén az lesz a kérdés, hogy milyen támogatási formák lesznek a piacon és ezek mennyire tudják felpörgetni a keresletet.