Kevesebbet isznak, de többet költenek alkoholra a magyarok

HírKlikk 2024. október 7. 14:40 2024. okt. 7. 14:40

A magyarok több mint 550 milliárd forintot költöttek alkoholtartalmú italokra a 2024. júliusával végződő 12 hónapban. A legtöbb ital jellemzően az év végén fogy a karácsonyi és a szilveszteri időszakban, a legkevesebb pedig január és március között.

Magyarországon az alkoholizmus népbetegség, így elsőre furcsa lehet a tény: az elmúlt években folyamatosan csökkent az alkoholfogyasztás – írta a Portfolio.

Bár a költések nőnek, ennek az üteme nem éri el a szeszek inflációjának mértékét. A forgalom mérséklődése látszik abból is, hogy mennyi ital után fizetik meg a jövedéki adót.

Az olyan termékeket, mint az alkohol, a cigaretta vagy éppen az üzemanyag az jellemzi, hogy az áremelkedés nem azonnal jelentkezik a fogyasztásban, hiszen idő kell, hogy az ember változtasson a szokásain. 2022-ben kezdődött a szédületes drágulás itthon, amelynek az lett az eredménye, hogy itthon közel 60 százalékos az áremelkedés a bázishoz viszonyítva, az EU-ban pedig kevesebb mint 30 százalék.

A költések mérsékelten nőnek és negyedévről-negyedévre alulmúlják az alkoholok átlagos inflációját. Ez – nem meglepő módon – különösen akkor volt igaz, amikor a fogyasztói árak növekedése nagyon magas volt idehaza, vagyis 2023-ban.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom