Ki állja Orbán, mint Fidesz-elnök repülőgépszámláját

NVZS 2020. január 23. 18:00 2020. jan. 23. 18:00

„Törvényes lehet, de semmiképpen sem elegáns” – kommentálta megkeresésünkre Hadházy Ákos a hírt, hogy Orbán Viktor kormányfő Csányi Sándor OTP-vezér magángépét kibérelve utazott egy nemzetközi pártkonferenciára, Indonéziába. A Miniszterelnöki Kabinet a „járatra személyenként vásárolta meg a repülőjegyeket” – közölte Havasi Bertalan szóvivő. Hadházy szerint több kérdést is felvet a számlával kapcsolatban, ha Orbán nem kormányfőként, hanem a Fidesz elnökeként utazott.

A 24.hu írta meg, hogy Csányi 13 milliárd forintot érő Dassault Falcon magánrepülőjével utazott Yogyakartába Orbán. A Flightradar adatai szerint, szerdán kora délután érkezett meg az indonéziai városba.

Elfogadhatja-e egy miniszterelnök törvényesen egy magángép bérlésének lehetőségét egy piaci szereplőtől? – tettük fel a kérdést Hadházy Ákosnak. Az ellenzéki országgyűlési képviselő (aki nem mellesleg maga is pilóta) közölte, hogy a részleteket ugyan nem ismeri,  de „Orbán vagy a hivatala elvileg állthatott ki számlát, hiszen a gépeket cégek üzemeltetik, s vélhetően Csányiék is számlaképesek”. Amennyiben pedig leszámlázták, akkor a dolog törvényes lehet. „Az azonban más kérdés, hogy nem elegáns” – tette hozzá.

Felvetettük, hogy Orbán a jobbközép pártokat tömörítő Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén vesz részt Yogyakartában. Azaz nem kormányfőként, hanem a párt elnökeként szerepel ott. „Ez már más kérdés” – mondta Hadházy. Hozzátette: „Ha ez így van, akkor utána fogunk nézni és kérdezni az ügynek”.  

Havasi magyarázata szerint – írja a 24. hu – az Európán kívüli utazásra azért választották a magángép kibérlését, mert Orbán által korábban több külföldi útjához igénybe vett honvédségi gépek készenlétben állnak: jelenleg ugyanis Irakban instabil a helyzet, és az ott szolgáló magyar katonák hazahozatala – az iraki kormány döntésétől függően – bármikor szükségessé válhat. 

Hadházy úgy véli, igencsak problémás ez az egész honvédségi repülőgép-vásárlási ügy. Már csak azért is, mert a repülőgép akkor drága, ha a földön áll – minél többet parkol, annál drágább. „Problémás, hogy azért vettek ilyen repülőgépeket a honvédség számára, hogy azok csak néha repüljenek” – szögezte le. Hozzátette: a legproblémásabb persze az, hogy titkosítják, s nem tudni, mikor, minek és merre repkednek.