„Kiadták a tűzparancsot” – a Klubrádió melletti összefogásról nyilatkozott Tóth Bertalan

Harkai Péter 2020. szeptember 14. 19:22 2020. szept. 14. 19:22

„A kormány nem bírja a kritikát. Igyekszik minden szabad hangot elhallgattatni. A Népszabadság, az Index után most a Klubrádió következik. Kiadták a tűzparancsot” – írta vasárnapi közleményében az MSZP elnöke. Portálunk megkeresésére hozzátette – ellenzéki összefogással lépnek fel a teljes sajtószabadság megvédéséért.

Hatpárti egyeztetés meghirdetését kezdeményezte a szocialista párt elnöke azt követően, hogy nyilvánosságra került – 2021. február 14-től nem hosszabbítja meg a Médiahatóság a Klubrádió frekvenciaengedélyét. Mint fogalmazott, a tét nagy: „számukra a hatalom elvesztése forog kockán, ezért minden eszközt felhasználnak, hogy lerombolják a magyar sajtószabadság utolsó bástyáit is. Biztosra akarnak menni, ezért úgy érzik, hogy az összes, kormánytól független szellemi központot fel kell számolniuk, ezzel is biztosítva a 2022-es választási győzelmet.”

Kérdésünkre, hogy milyen mozgástere lehet egy ilyen diktatórikus offenzívával szemben az ellenzéki pártoknak, Tóth Bertalan a közös fellépés megteremtését érzi az első fontos lépésnek, mivel „a különböző ügyek kapcsán, amik naponta borzolják a kedélyeket, gondoljunk az Index esetére, a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli eseményekre, a kormányzati politika a Klubrádió tekintetében is a lopakodó diktatúra kiépítésén dolgozik”. Ezekben az ügyekben nyilván minden ellenzéki pártnak megvan a maga egybecsengő álláspontja – tette hozzá – s az MSZP nevében azt kezdeményezik, hogy ezekben az ügyekben közös fellépés legyen.

Természetesen tiszteletben tartják azokat a kéréseket, amikor megkéri a pártokat a direkt fellépés mellőzésére, mint történt ez az SZFE esetében is, de ettől még kinyilvánítják a szolidaritásukat a szabadságukért küzdő szervezetek, médiumok mellett, mivel „hallgatókról van szó itt is és a Klubrádió esetében is”, az utóbbinál ráadásul több százezer hallgatót akarnak megfosztani attól, hogy hozzájuthassanak a valós hírekhez.

A közös fellépés és összefogás megvalósításának több módja is lehet: közös kiállás a nyilvánosság előtt, de megvalósulhat olyan parlamenti javaslatok tekintetében is, amelyek a hatalom durva működését igyekeznek meggátolni: „amint sikeres volt a vasárnapi boltzár elleni kiállás, így meg kell kísérelni a megfelelő jogi lehetőségek felhasználásával a Klubrádió, a sajtó szabadságának megvédését is.”

Az MSZP elnöke elmondta továbbá, hogy levelet írt az ellenzéki pártelnököknek, amelyben egyetértésüket és csatlakozásukat kérte a kezdeményezéséhez, amiben egyrészt felhívják a figyelmet, hogy mit művel a Fidesz, másrészt megteszik azokat a javaslatokat, amivel megakadályozhatják egy újabb független és ellenzéki sajtóorgánum megszüntetését. A közös fellépés végső eredménye a Klubrádió megmentésének sikerében várható, aminek érdekében akár parlamenti eszközöket is bevetnek: „A Fidesz tekintetében nincsenek illúzióink, hogy bármit lépének ez ügyben, amint az Index, a Színművészeti esetében sem voltak hajlandóak hátrálni – kormányváltás kell 2022-ben és utána már nincs miért aggódnia egyetlen szabad, független alkotóműhelynek sem” – nyilatkozta a Hírklikknek dr. Tóth Bertalan, a szocialista párt elnöke.