Kiakadt a kritikus az Aranybulla-sorozatra: annyira igénytelen, hogy hihetetlen, látványos pénzégetés

HírKlikk 2022. december 30. 08:10 2022. dec. 30. 08:10

Történelmi filmnek álcázott mozgóképes csődként címkézte fel a karácsonykor indult Rákay-produkcót, az Aranybulla-sorozatot a Népszavában a lap kritikusa.

Csákvári Géza Bolgár György érdeklődésére a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában első nekifutásra alkotói tévedésként definiálta a procukciót, amelyből mozikba szánt nagyfilm is készül. 

Nem azzal van a baja, hogy az Aranybulláról készült valami – tisztázta Csákvári – hanem azzal, ahogy. „Vannak hagyományaink az ilyen minőségű filmek terén, de azt nem gondoltam volna, hogy egyszer még visszasírom Koltay Gábort és művészetét, a Sacra Coronát, vagy a Honfoglalást" – mondta, hozzátéve: „az Aranybulla annyira igénytelen, hogy hihetetlen. Látványos pénzégetés. Nagyon várom azt a konzervatív, nemzeti érzelmű alkotót, akiről végre kiderül, hogy  tehetséges. Nagy hiány van belőlük a nemzeti fronton". 

Az Aranybulla vállalhatatlan. Olyan alakítások vannak benne, amilyeneket tréfából szokás elkövetni, mint egy Benny Hill Showban, bár azon legalább röhögni lehet. Itt nincs se rendező, se operatőr, se forgatókönyv, a színészek kisiskolás dialógusokkal szenvednek – sorolta fenntartásait. 

Lehet, hogy a megrendelőt az vezérelte: csinálunk egy filmet az Aranybulláról, ezzel terjesztjük, amit gondolunk: Magyarország volt az első jogállam Európában, még a Magna Chartát is megelőzve. Ennek az ősi jogállamnak pedig a mai Magyarország a letéteményese. Mintha politikai megfontolások alapján készítenének filmet, és nem is számít, hogyan gányolják össze – vetette fel a műsorvezető, akivel Csákvári mélységesen egyetértett.

Megjegyezte azonban: még csak nem is ez bántja a legjobban, hanem az, hogy más nem készíthet Magyarországon filmet. „Ha mondjuk odament volna az Oscar-díjas Nemes Jeles László, hogy ő bizony készítene egy filmet az Aranybulláról, nem biztos, hogy átment volna a rostán" – érzékeltette, mit gondol a honi kondíciókról. 

„És az ugyancsak Rákay Philip által jegyzett Petőfi-film még csak ezután jön" – emlékeztetett  a kritikus. A film trailerét nézve az a benyomás alakult benne, hogy ezeknek a moziknak a B-kategóruiás hollywoodi filmek az előképei, mintái. „Ezek itt a 80-as évek videotékáinak a legalsó polcokra szorult produkcióit idézik, amelyekben olyan 'sztárok'  játszottak, mint Michael Dudikoff vagy Lorenzo Lamas. De az a műfaj már nem létezik" – összegzett Csákvári Géza.

Forrás: Klubrádió