Kiderült az „utazási” koronavírus-tesztek árlistája

HírKlikk 2020. július 31. 13:31 2020. júl. 31. 13:31

A tisztiorvosi szolgálat 100 mintavételi pontot jelölt ki a turistáknak. A szervezet honlapja alapján úgy tűnik, a szolgáltatásnak egységes ára lesz.

A Népszava számol be arról, hogy július közepétől az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány aktuális adatai alapján, veszélyességi osztályokba sorolja a világ országait, és státuszuk függvényében szabályozza a belépést onnan. A kockázatosnak ítélt országokat színkódok jelzi, az ezekből az államokból hazatérőkre 14 napos karantén vár még akkor is, ha teljesen egészségesek. Ezt akkor kerülhetik el, ha fel tudnak mutatni két olyan negatív PCR-tesztet, amelyet a Magyarországra történő belépést megelőző öt napon belül – legalább 48 órás időkülönbséggel – végeztek el rajtuk. Ha karanténba kell menniük, akkor onnan idő előtt csak akkor szabadulhatnak, ha produkálnak a sárga országból érkezők egy, a piros országból hazatérők pedig két negatív vírus leletet. 

Augusztus elsejétől mindenkinek magának kell a saját teszteléséről gondoskodnia, ha olyan országból érkezik haza, amely kockázatos minősítésű, de két hétnél korábban akar szabadulni a házi karanténból. Lapunk úgy tudja, hogy az Országos Mentőszolgálat augusztus elseje után is csak a tünetes esetekhez megy házhoz, minden egyéb esetben mindenkinek magának kell vizsgáló helyet keresnie.

Hajnalban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján közölte a száz vizsgáló hely listáját. Ezeknek a helyszíneknek nagy részét magánszolgáltató biztosítja.

A szolgáltatók a mintavételért 3500 forintot kérhetnek el, a tesztért pedig további 27 000 forintot számlázhatnak. Összesen tehát 30 500 forintért juthat hozzá a teszthez a vizsgált személy, amiért cserébe 24 órán belül megkapják az eredményeket.

Amennyiben valakinek ennél hamarabb van szüksége a leletre, az 30 500 forint helyett 45 700 forintért még aznap megkaphatja a teszt-eredményeket, amennyiben délelőtt 10 óráig megtörténik a mintavétel. Ha valaki szombati napon szeretné kivizsgáltatni magát, az is szintén 45 700 forintba fog kerülni.

Az angol nyelvű igazolást további 1000 forintért kaphatják meg a vizsgált személyek.

Forrás: Népszava