Kiderült, ennyi egészségügyi dolgozó ellen indult eljárás hálapénz miatt

HírKlikk 2024. június 25. 10:00 2024. jún. 25. 10:00

Az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény 2021-ben a büntetőkódexet is módosította, így szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt. A jogszabály szerint a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat lehet elfogadni, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami jelenleg körülbelül 13 ezer forint.

A hálapénz-tilalom betartását 2021 márciusa óta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) úgynevezett megbízhatósági vizsgálattal teszteli. Azóta ennek következtében összesen 105 ügyben, közel 250 egészségügyi dolgozó ellen kezdeményeztek eljárást vesztegetés elfogadása miatt – írja a Népszava.

2023-ban 19 olyan ügyben kezdeményeztek nyomozást, amikor páciensek például soron kívüli vizsgálatra, vagy gyógyszer jogosulatlan felírására, illetve valótlan tartalmú orvosi igazolás kiállítására kérték az egészségügyi dolgozókat. Ezenfelül tíz olyan klasszikus ügy volt amikor a szokásos ellátás után fogadott el borítékot az orvos.

Egyelőre a már felderített esetekben többségében sincs jogerős ítélet. A lap által megkérdezett ügyvédek sem tudtak olyan eseteket felidézni, amikor a beteget elítéltek volna a hálapénzes bűncselekményben.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom