Kirúgták a Kútvölgyi orvosait és nővéreit

Németh Péter 2018. december 26. 08:38 2018. dec. 26. 08:38

Meg nem erősített hírek szerint máris egy sor orvos és ápoló kapta meg felmondását a Kútvölgyi Kórház Semmelweis Egyetem tömbjében. A Hírklik informátora maga nem látott ilyen felmondást, kezébe nem került az elküldést rögzítő papír, azt azonban egyértelműen közölte, hivatalos értesítés alapján, hogy az egyetemnek el kell hagynia a Kútvölgyi Kórházat. A döntés, magyarázta több forrásunk, teljességgel érthetetlen, szakmaiatlan, tönkreteheti az egyetemet, a környék biztos ellátását, no és persze az ott dolgozó embereket is. Illetve egy magyarázat van a kormányzat eme lépésére, mégpedig az, amelyről a Népszava, szarkasztikusan így számolt be: a Fidesz a Szent János Kórházat indítja a választásokon.

A történet előzménye az, hogy a kormány, korábban, a súlyponti kórházak kialakításának koncepciója kapcsán arról döntött, hogy az elavult, szerkezetében - szétszórtsága okán - használhatatlan Szent János Kórházat bezárja. A döntés ellen rendkívül erős lobbi indult be; összefogtak az érintett körzetek országgyűlési képviselői, a kormányzat erős emberei, Gulyás Gergely, Varga Mihály, Fónagy János, valamint az önkormányzati választáson újrainduló Pokorni Zoltán és Láng Balázs. Az akció, amelyet kiegészített a környék lakónak aláírásával megerősített a János megtartását követelő petíció is, eredményesnek bizonyult. A fentebb felsorolt notabilitások jelenlétében október végén sajtótájékoztatón jelentették be: a Szent Jánosból centrum kórház lesz, míg a hajdani VIP kórház, a Semmelweis oktató kórházává átalakult Kútvölgyi – SOTE-tömbként beszéltek róla a tájékoztatón – megszűnik, lebontásra kerül, A hely a János Kórházé lesz.

A Hírklikk több forrásból igyekezett tájékozódni, tekintettel arra, hogy az októberi bejelentést követően  - amelyről zömében csak a jobboldali sajtó számolt be, a kormányzat újabb sikeres tervének felmutatásaként – újabb információk nem nagyon láttak napvilágot. Ez a felmondási papír, illetve a a jövő decemberi határidő is csak informálisan jutott a birtokunkba. Ennek persze lehet magyarázata az, mondta el az egyik, az egészségügyben járatos szakértőnk, hogy a kormány sokféle tervet készített már, amelyek aztán mind a semmibe hullottak. Szerinte ez a mostani is lehet átmeneti elképzelés, amely egészen az önkormányzati választásokig tartja majd magát; a Jánosra szüksége van Pokorninak az újraválasztásához, és persze a térség országgyűlési képviselőinek is fontos felmutatni erejüket. 

Hogy pontosan mi lesz, hogyan válik majd súlyponti kórházzá a Szent János, és miként kapcsolódik majd hozzá a Kútvölgyi, arról nincsenek pontos tervek. Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, Pokorni lakonikusan csak annyit válaszolt: amennyi szükséges, annyit fognak rákölteni. Ami ugye, lássuk be, meglehetősen sajátos kezelése a feltehetően milliárdokba kerülő fejlesztésnek. Akkor, az ominózus sajtótájékoztatón egy félmilliárdos összeg hangzott el, ami – szakértőnk szerint – egészen biztosan nem fedezi a beruházás költségeit. Főleg, ha hozzávesszük, hogy a János szétszórt pavilonrendszerét valamilyen módon össze kell kötni, illetve a Kútvölgyi helyére – a lebontás után – új épület-tömböt kell felhúzni. Arra a kérdésre, hogy feltétlenül szükséges-e a Kútvölgyit lebontani, szakértőnk igennel válaszolt; szerinte gépészetileg és épületszerkezetileg is elavult a hajdani VIP Kórház.

Másként látja a helyzetet az ott dolgozó orvosok és nővérek csapat. Ők ugyan nem beszélnek a bontás feleslegességéről, arról azonban igen, hogy számukra megfoghatatlan a döntés. „Az egyetemi képzést biztosan hazavágja” – fogalmazott egy orvos, a szóhasználatból is érezhetően indulatosan. Azt is hozzátette, hogy sajnos – szerinte a kormányzati erős emberek miatt – az elképzelést támogatja a miniszter, Kásler Miklós is, pedig ő biztosan tisztában van vele, hogy milyen károkat szenved el az egyetem. A képzés, amely három nyelven folyik, biztosan megroppan – tette hozzá informátorunk véleménye kiegészítéséül a gondolatot. Abban a százágyas klinikai épületben, az Üllői úton, ahova például az egyik részleget tervezik telepíteni biztosan nem lehet oktatni, vélekedett. Ma egyébként pszichiátria, sebészeti, intenzív és belgyógyászati részlege van a Kútvölgyinek, ezekben folyik a gyógyítás és az oktatás, szinte valamennyi szakág sérülni fog a rossz  döntés miatt, így látják az orvosok. Ma negyven orvos, és hetven oktató oldja meg az egyetemi feladatokat, de összességében száz orvos és másfélszáz nővér sorsáról van szó, valamint 20-30 ezer beteg ellátásról, illetve a Semmelweis Egyetemről, amely már egy korábbi kormányzati döntés értelmében elveszítette önállóságát, állami felügyelet alá került, miáltal az érdekérvényesítő képessége is a nullával vált egyenlővé.