Kirúgták azt a bicskei iskolaigazgatót, aki tornatanárként alkalmazta K. Endrét

HírKlikk 2024. július 9. 17:40 2024. júl. 9. 17:40

A Belügyminisztérium a kegyelmi botrány kirobbanása után fél évvel döntött úgy, hogy „súlyos szakmai és etikai kifogások” miatt nem támogatják Bárányos János fideszes önkormányzati képviselő, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatói mandátumának meghosszabbítását. A szülők petíciót indítottak a volt igazgató érdekében.

Vihart kavart Bicskén, hogy Bárányos Józsefnek, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatójának a vezetői pályázatát elutasították, így szeptembertől másnak az irányítása alatt kezdődik majd az új tanév. A hírt maga az igazgató – egyúttal fideszes önkormányzati képviselő – jelentette be egy a Facebookra feltöltött videóban pénteken. Mint elmondta: vezetői pályázatát sem a Székesfehérvári Tankerületi Központ, sem a Klebelsberg Központ, sem a Belügyminisztérium nem támogatta, így 27 év után, augusztus 15-én megszűnik az igazgatói tisztsége.

„Hirtelen alkalmatlan lettem a feladat ellátására” – fogalmaz a videóban Bárányos, aki hozzáteszi, szeptembertől beosztott pedagógusként dolgozik az intézményben.

Még a bejelentés napján petíciót indítottak szülők, tanárok és egykori diákok, akik tiltakozásuk indoklásaként hosszan méltatják az igazgató érdemeit. „4 év alcsútdobozi kitérő kivételével 1989-től, 35 éve dolgozik ebben az iskolában, ebből 23 éve igazgatóként” – jegyezték meg. A petíciót a cikk írásakor már 259-en írták alá.

A 24.hu emlékeztet rá: 2018-ban az RTL készített riportot arról, hogy Bárányos József testnevelő tanárként alkalmazta K. Endrét, mialatt folyamatban volt ellene a büntetőeljárás kényszerítés miatt. A lap információi szerint amikor K. Endre az iskola alkalmazottja lett, még nem kezdődött meg vele szemben az eljárás.

Az ügyről értesülve az illetékes Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs azonnali hatállyal felmentette K. Endrét a munkavégzés alól, és megszüntették közalkalmazotti jogviszonyát. A tankerületi igazgató akkor azt mondta: Bárányos „nem tett semmit”, noha már tudta, mivel vádolják K. Endrét.

Bárányos János ellen akkor fegyelmi eljárás is indult, amely nem talált visszaélést. 2019-ben újra pályázott; folytathatta a munkát igazgatóként.

Bárányos József egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert még „túl fájó a seb” – írja a lap.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ közölte, hogy a jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését. A tankerületi központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy zavartalanul induljon szeptemberben az oktató-nevelő munka.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom