Kirúgták őket, pedig csak hippokratészi esküjüket tartották be

NVZS 2020. április 14. 07:24 2020. ápr. 14. 07:24

„Megpróbáltunk megfelelni a nagyon nehezen követhető utasításoknak... veszélyeztetjük most ezzel a rehabilitáció magas szintű jövőjét” – ez a két rövid megállapítás is elhangzott Cserháti Péter beszédében, amit az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) menesztett főigazgatója a mellette húsvét hétfőjén rendezett spontán dolgozói tüntetésen mondott el, a könnyeivel küszködve. A tüntetés jelképezi azt az ellenállást és elutasítást, amit a kormány egymást követő, az egészségügyet támadó lépései váltanak ki az ágazat dolgozóiból. Hiába a beígért félmilliós „jutalom”, a kormány biztosan nem szerez híveket ezekben a napokban az egészségügyi dolgozók körében. A tüntetést videón is megmutatjuk.

A mélyen vallásos Kásler Miklós (aki a Tízparancsolatot népegészségügyi programnak tartja, s annak betartását javasolja a betegségek ellen) nem másra, mint embertelen lépésekre használta fel a kereszténység egyik legszentebb ünnepét: kirúgott neves kórházi főigazgatókat, azzal vádolva őket, hogy nem tettek eleget a  kormány, illetve az operatív törzs által adott utasításoknak. Amelyek egyébként mindent sok mindent figyelembe vettek, csak éppen a keresztény emberi hozzáállást nem, ami – valljuk be – nem éppen keresztényhez méltó cselekedet.

Ha el is tekintünk attól, hogy ezek „nagyon nehezen követhetők” (ahogy az egyik érintett fogalmazott), nehezen lehet elmenni amellett, hogy az állítólag „szabotált” ukázok részben adminisztratív jelentéstételre vonatkoztak, részben nem a gyógyításról és a meggyógyítandó emberről szóltak

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, Kásler adatszolgáltatási hiányosságok miatt távolította el Csernavölgyi Istvánt, a Fejér megyei kórház főigazgatóját, aki azonban közleményében leszögezte, hogy „az adminisztrációs feladat nem főigazgatói hatáskör”. Arról nem beszélve, hogy nem szabotáltak, egyszerűen „dolgozói kollektívánk az elmúlt hónap minden órájában a betegellátást szervezte, gyógyított, szűrt, és minden idegszálával a járványügyi helyzet megoldására koncentrált”. 

Fordítsuk le magyarra: Csernavölgyinek azért kellett távoznia a posztjáról, mert a hippokratészi esküjét betartva, gyógyított és nem adminisztrált. 

Ha lehet ilyet mondani, Cserháti Pétert, az OORI főigazgatóját még alávalóbb okkal rúgta ki a miniszter: azért, mert nem volt hajlandó a sorsukra hagyni az intézményben kezelt betegeket, s nem hajtotta végre a kiürítési ukázt. Ahogy  a közlemény fogalmaz,: „Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató...” 

Fordítsuk le magyarra: Cserhátinak azért kellett távoznia a posztjáról, mert a hippokratészi esküjét betartva, védte a betegei életét és egészségét, még az embertelen miniszteri ukázzal szemben is.

Mindkét menesztett főigazgató emberségből és hivatástudatból csillagos ötösre vizsgázott, amit egyébként így látnak a munkatársaik is, akik keményen kiálltak volt főnökük mellett.

„Soha így nem éreztük, hogy egyűvé tartoztunk” – fogalmazott az OORI menesztett főigazgatója (aki mezei orvosként maradhat az intézménynél) a mellette kiálló munkatársai által tartott spontán tüntetésen elhangzott beszédében. De nem csak azok álltak ki mellette, akik jelen voltak – derült ki a beszédből. „Megtapasztaltuk a nagypénteket, de én még soha nem éltem át így  feltámadást...Kijön az ember vert kutyaként a minisztériumból, s néhány órán belül elkezdenek áradni az sms-ek, üzenetek, e-mailek, telefonok, s le van írva, hogy ’feltehetően nincs az úgy’, ’veled vagyunk’ – elképesztő élmény, ha másért nem, ezért is érdemes élni” – fogalmazott a menesztett főigazgató a „Cserhátit vissza”, „OORI-munkatársak Cserháti mellett” feliratú rögtönzött plakátokat feltartó, többször percekig tartó vastapssal reagáló tüntető dolgozók előtt. 

Több, mint szimbolikus módon, a demonstráció egy pontján előkerült egy gitár, s felcsendült az a Szörényi-Bródy nóta, amelyből újból kiolvasható annak születésekor, ötven évvel ezelőtt, a sorok között nem is annyira elrejtett jelentését: 

„El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így

El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít

El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra

El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa, sárga rózsa”.

A tüntetés tehát maga jelképezi azt az ellenállást és elutasítást, amit a kormány egymást követő, az egészségügyet támadó lépései váltanak ki az ágazat dolgozóiból. S nem csak a két intézménynél gyógyítókból. Hiába a beígért félmilliós „jutalom”, a kormány – egyébként megérdemelten – biztosan nem szerez híveket ezekben a napokban az egészségügyi dolgozók körében. 

Utóirat gyanánt: A spontán tüntetésen amúgy elhangzott, hogy az OORI (amely egyébként közleményt ad ki), visszautasítja a vádakat, s közzéteszi, hogy igenis megfelelően felkészültek, áthelyeztek hatvan embert pavilonokba, s a főépület átalakítása folyik, hogy „meg tudjuk védeni a munkatársakat és el tudjuk látni a betegeket”. 

Ez a hivatalos közlés volt. A demonstráló dolgozók képviselői pedig azt jelentették be, hogy petíciót indítanak a főigazgató védelmében.