Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés a kerületnek: pet-mentes önkormányzat lesz Ferencváros

Harkai Péter 2019. december 24. 13:02 2019. dec. 24. 13:02

A helyi testület a globális forradalom jegyében hozott döntést a legutóbbi ülésén: januártól a IX. kerület és intézményei száműzik a műanyagpalackos italokat és üvegbetétesre cserélik minden, az önkormányzathoz tartozó hivatalban, eseményen, rendezvényen egyaránt.

A Baranyi Krisztina vezette „reformönkormányzat” már eddig is több transzparens intézkedésével igyekezett bizonyítani, hogy komolyan veszik mind az átláthatóságot, mind a klímavédelmet – amennyire a lehetőségeik engedik.

S hogy a környezetvédelmet nem csak a szórólapok szintjén kezelik, mi sem bizonyítja jobban, mint az a Torzsa Sándor, MSZP-DK frakcióvezető által benyújtott előterjesztés, amelynek értelmében 2020. január elsejétől műanyagpalacktól mentessé válnak Ferencváros hivatalai.

A szándék indokoltsága egyértelmű a számok tükrében, mivel csak Magyarországon 4,5-5 milliárd műanyagflakont termel ki a hétköznapi konzumlét. Ennek mindössze 17 százaléka kerül újrafeldolgozásra – a többi a környezetünk vérkeringését mérgezi. Ráadásul az elmúlt évtizedekben a piacgazdasági kényszer következtében, a visszaváltható termékek száma drasztikusan visszaesett.

– Mindezt az az elhatározás motiválta, hogy pozitív diszkriminációval éljünk és olyan italokat rendeljünk a hivatali dolgozók mindennapjaihoz, amiket visszaváltható palackkal forgalmaznak – nyilatkozta a Hírklikknek Torzsa Sándor MSZP-s képviselő. – Saját életünkben is fontos, hogy lehetőségeink szerint, tegyünk a környezettudatosságért. Viszont ha már a választók bizalmából tágabb környezetünkért is felelősek vagyunk, eminens kötelességünk a rendelkezésünkre álló eszközökkel és lehetőségekkel mindannyiunk életminőségét javítani.

Torzsa szerint egyértelmű, hogy amennyiben mindezt egy önkormányzat hivatalosan is vállalja, az már üzenetértékű és a hétköznapi gyakorlat példájaként is szolgálhat a lakosság életében.

– Az külön öröm és a szándékunk egyértelmű elismerése, hogy az előterjesztésemet mind a baloldali, mind a jobboldali képviselőtársaim kivétel nélkül egyetértésükről biztosították. Mindennek a pluszköltsége ráadásul minimális terhet jelent az önkormányzat költségvetésében, mert az egyszeri göngyölegtétel a későbbiekben már visszaforog az elszámolásba.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet mindez követendő példa más önkormányzatok számára, Torzsa Sándor bizakodóan nyilatkozott:

– Hasonló szándékkal már találkozhattunk a II. kerület szintén reformszellemű vezetői szándékában is, ahol az új polgármester, Őrsi Gergely intézkedéseként törekednek a műanyagmentes infrastruktúrára, de ott még nem született testületi ülés. A tapasztalatok alapján reméljük, hogy a főváros vezetése is meglátja példánk pozitív hatásait és előbb-utóbb ott szintén testületi jogosítványt kap a „kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés a kerületünknek”-elv jegyében meglépett kezdeményezésünk. Némi számolás után kijelenthető, hogy amennyiben a nagyobb önkormányzatok szintén meghoznák ezt a döntést, úgy akár évi egymillió műanyagpalackkal kevesebb kerülne környezetünk szemétdombjára.