Kiss Ambrus szerint Varga Mihály valójában csődbe akarja taszítani Budapestet

HírKlikk 2024. július 2. 16:10 2024. júl. 2. 16:10

A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes arra válaszolt élesen, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter szerint csődben van a főváros. A politikus szerint csődről pedig mindig az beszél, aki csődöt akar előidézni.

Karácsony Gergely a napokban írta alá azt a szerződést, ami szerint két bank 50 milliárd forinttal előfinanszírozza a BKK működését. Ez Vitézy Dávid szerint likviditási válságot jelent, Lázár János adósságspirált gyanít, míg Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a főváros csődben van. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Telexnek azt mondta: csak a különböző időközökben befolyó fővárosi bevételek hatását semlegesítik, csődről pedig mindig az beszél, aki csődöt akar előidézni.

A Telex megkérdezte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest arról is, mit gondol Varga Mihály pénzügyminiszter és Lázár János közlekedési miniszter napokban tett kijelentéseiről, miszerint a faktorálási szerződés azt mutatja: adósságspirálban, csődben van a főváros. Mint Varga a közösségi oldalán írta, „Bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első négy hónapjában, ennek ellenére, pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt."

Kiss Ambrus szerint a fővárosi önkormányzat folyószámla hitele állt ilyen szinten (most éppen mínusz 9 milliárdon), de ezeket a pénzeket az év végéig a főváros befizeti az időközben beérkező bevételeiből, például az iparűzési adó-bevételekből. Hozzátette: ha a kormány kifizette volna a vállalt kötelezettségeit (trolipénz, Lánchíd pénze), akkor most nem fizetnék a kamatot a folyószámla után, hanem kamatot kapnának. A főpolgármester-helyettes szerint nincs csőd, csődről pedig az beszél, aki csődöt elő akar idézni. Ha Varga Mihálynak igaza lenne, és tényleg csődben lenne a főváros, akkor nem tudnák levonni az inkasszót sem a számláról, szögezte le végül Kiss Ambrus.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom