Kiszivárogtatta Orbán, hogyan szivárgott ki moszkvai útja

HírKlikk 2024. július 7. 16:45 2024. júl. 7. 16:45

A Moszkva-Azerbajdzsáni légiúton Orbán Viktor interjút adott a svájci Weltwoche főszerkesztőjének. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik, a miniszterelnök egy szóval válaszolt: speciális. Ezután hozzátette: Vlagyimir Putyin egy olyan ember, aki egy valódi birodalmat ural.

Az Index összefoglalója szerint Orbán kifejtette, azért tárgyalt Putyinnal, mert a legrövidebb és leggyorsabb megoldás kell ahhoz, hogy lezárják a háborút és békét hozzanak létre. Orbán ezután arról beszélt, hogy a találkozó teljes titoktartás mellett lett előkészítve.

„Először Kijevben voltam és Zelenszkijjel találkoztam, majd amikor az véget ért, elkezdtem szervezni a találkozót Putyinnal.”  „Küldtem egy titkosított üzenetet a külügyminiszternek, hogy kezdjen el szervezni valamit."

 

Orbán Viktor ezután azt is elmondta, hogy szerinte mégis miként szivárgott ki a találkozó híre. Rájöttek, hogy van egy bérelt repülőgép, egy magyar katonai gép, amely engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. Ez volt a pont, amikor kiszivárgott. De addig teljesen irányítás alatt tartották a találkozó hírét. Orbán beszélt arról is, hogy „hasonlóan meglepő találkozásokra” kerülhet sor a jövő héten is.

Elmondása szerint Putyin részletes választ adott kérdéseire, de arra a felvetésére, hogy lehet-e a béketárgyalások előtt fegyverszünetet kötni az orosz elnök azt mondta: „Nem túl optimista ezzel kapcsolatban.” Orbán ezután arra kérte Putyint, hogy azért fontolja meg a fegyverszünet lehetőségét.

A miniszterelnök hozzátette: azt is megtudta, hogy az oroszoknak van konkrét tervük a háború utáni rendezésre, az orosz–EU-kapcsolatokra. „Erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandók tárgyalni erről” – fűzte hozzá az Index cikke szerint. Orbán az interjúban száz százalékig racionális embernek nevezte Putyint.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom