Kikre akar lövöldözni Mészáros Lőrinc?

Németh Péter 2020. május 10. 15:23 2020. máj. 10. 15:23

A Magyar Hang most két harci járművet fedezett fel Mészáros Lőrinc birtokán, közel a miniszterelnök családjának területeihez. Hadházy Ákos le is fényképezte a részben ponyvával letakart, részben tisztán kivehető harckocsikat. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy milyen célt szolgálhatnak ezek háborús eszközök, és azt sem tudhatjuk ki a valódi tulajdonosuk. Sötétben tapogatózunk: ki és mire készülhet velük, van-e egyáltalán jelentősége, ha valaki ilyen tárgyakat birtokol. Illetve azt sem: lehetséges-e őket magánforgalomban beszerezni. Nekem speciel még nem jutott eszembe, és egyelőre az internetet is hiába böngészem, hogy vásárolhatnék-e belőlük akár egyet is, csak úgy, magamnak.

De ezek a harci eszközök ott állnak a magánbirtokon, megközelíthetetlenül és egyelőre megkérdezhetetlenül. Arra igazán nem gondolhatunk, hogy Mészáros Lőrinc ezzel jár munkába, már csak azért sem, mert azt sem tudjuk, hogy Magyarország leggazdagabb embere jár-e munkába?  (És most ne a koronavírusos időkre gondoljunk, amikor még Mészáros Lőrinc is biztosan hallgat az intő szóra, és otthon marad). A lényeg az, hogy a mi filmbéli tapasztalataink alapján – mert ott látjuk mozogni a gazdag embereket –, azt láthatjuk, hogy az igazán gazdagokra – márpedig M.L. biztosan az – nem az a jellemző, hogy reggelente, aktatáskájukat a hónuk alá csapva, munkába indulnának. Akkor meg mikor és hova lehet páncélozott járművel menni?

De most, hogy ezt leírtam, és a filmekről beszéltem, eszembe jutott az is, hogy az ilyen emberek állandó veszélynek vannak kitéve: sok az irigy, gáncsoskodó, a vagyonukra törő rivális, lehetséges, hogy velük szemben kell védekezni. Már, ha ezek védekezésre valók. Persze az is lehet, hogy támadásra.

Hogy stílszerű legyek: nem akarok mellélőni, hisz' az is lehetséges, hogy a két jármű csak ott parkol ezen a birtokon, és nem is a Mészáros családot szolgálja. Elképzelhető, hogy a honvédség tulajdona, de már nem fért el a közeli laktanyában, ezért egy védett helyre kellett irányítani őket, márpedig ez a birtok ilyen: el van zárva a külvilág elől.

Mindazonáltal mégiscsak nehezen képzelhető el, hogy a katonai vezetés hozzájáruljon egy ilyen akcióhoz, szóval ezt a megoldást – feltehetően – el kell vetnünk. Ugyanakkor az nagyon is könnyen elképzelhető, hogy voltaképpen más a tulajdonos, egy szomszéd, aki látva a Mészáros-birtok kihasználatlan területeit, ott parkoltatja harci arzenáljának egy részét, és azon a közeli portálon még sok-sok hasonló járművet láthatna Hadházy, ha fölé emelkedne. (Amúgy: nem szép dolog a független országgyűlési képviselőtől, hogy ilyen „megfigyelésekre” használja a repülőgépét; igazán példát vehetne a 888-tól, amely valóban, fáradtságot nem kímélően, leleplezi Karácsony Gergelyt, amint a lakása előtt biciklire száll és előbb a járdán kerekezik, szabálytalanul, majd ugyancsak felrúgva a KRESZ előírásait – leugrat az úttestre. Ilyen főpolgármester mellett már egy cseppet sem csodálkozhatunk a Pesti úton történteken.)

Lépjünk azonban vissza a Mészáros birtokra: ha a szomszédé lenne a két eszköz, akkor az tartozhat vajon a miniszterelnök családjához is? Hiszen ők vannak a közelben.

Mindegy, ne találgassunk, csak azt próbáljuk megfejteni: ki és miért akar ma harcolni Magyarországon?  A hadseregen kívül, kinek és miért van szüksége páncélautókra? Azt tudjuk, hogy a mi miniszterelnökünk örökké háborús helyzetbe képzeli magát, nyelvi eszköztára telis-teli van katonai kifejezésekkel. Különös vonzódása ehhez a témához eléggé nyilvánvaló, ebből azonban nem következik, hogy harci járműveket is begyűjt. (Bár, az akkor még nem kormánypárti Blikk azt írta 2009-ben, hogy havi négymillióért bérelnek Orbán számára páncélozott autót. De akkor még ellenzékben volt, és az csak egy páncélozott kocsi, nem pedig harci jármű. Miniszterelnökként már fokozottabban kell őt védeni, vagy erőteljesebb támadásokra kell felkészülni.)

Most viszont itt van ez a két, pontosan nem is tudjuk micsoda. A formál logika szerint Mészáros Lőrinc tulajdonában. És mert ott parkolnak csendesen, sőt az egyik letakarva, gondoljunk csak arra, hogy múzeumi darabok, és a miniszterelnök harci kedve átragadt Mészáros Lőrincre. Meglehet: egy új divatot indítva el ezzel, vagyis a leggazdagabbak mostantól ilyenekkel fognak furikázni. Természetesen szigorúan békés szándékkal.