Kíváncsi a GVH az egy ajánlatos közbeszerzések okaira, vizsgálatot indítanak

HírKlikk 2024. szeptember 26. 16:00 2024. szept. 26. 16:00

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatokat indít az egy ajánlatos közbeszerzések okainak feltárására, elsőként az orvosi képalkotó diagnosztikai berendezések piacát vizsgálják – közölte a nemzeti versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három közbeszerzési piacot azonosított, amelyeken megvizsgálja az egy ajánlatos eljárások okait, a kormány Európai Bizottságnak tett vállalásait támogatva.

A nemzeti versenyhatóság elsőként 2024. szeptember 24-én az orvosi felszerelések piacán indította meg vizsgálatát, kiemelten a képalkotó, azaz az MR, a CT, az UH és a radiológiai berendezések beszerzésére fókuszálva. A rendelkezésre álló adatok alapján, ugyanis ezen termékek közbeszerzésein 2019 és 2023 között kimagasló volt az egy ajánlatos eljárások aránya.

A nemzeti versenyhatóság vizsgálói a gyorsított ágazati vizsgálat megkezdésével – előzetes bírói engedélyhez kötött – előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást is tartottak több helyszínen az elmúlt napokban, melyek során jelentős mennyiségű adatot és információt gyűjtöttek be – írták a közleményben.

Rámutattak arra, hogy a vizsgálat során a versenyhatóság többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött – kötelező válaszadáson alapuló – információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket azok kiküszöbölésére.

Az információgyűjtés lezárultát, és az adatok elemzését követően, a GVH nyilvános jelentésben összegzi a gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit. Ennek elkészítésére 30 napja van, amely indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható.

A közleményben kitértek arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal mandátumából fakadóan, kiemelten foglalkozik a közbeszerzési eljárások kérdéskörével, hogy a közbeszerzési kartellek feltárásával, felszámolásával és megakadályozásával elősegítse a közpénzek tiszta felhasználását.

A kartellek mellett jelentős problémát jelenthetnek az egy ajánlatos közbeszerzések. A többszereplős, intenzív verseny minden esetben, így a közbeszerzések során is az árak csökkenéséhez vezet.

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint az egy ajánlatos közbeszerzési szerződések számának aránya folyamatosan csökken Magyarországon, ami a piaci verseny élénkülését jelzi.

Míg a nemzeti eljárásrendben az ilyen típusú eljárásokhoz kapcsolódó szerződések száma 24,8 százalékról (2022 I. félév) 11,7 százalékra csökkent 2024-ben, addig ugyanebben az időszakban az uniós eljárásrendben folytatott egy ajánlatos közbeszerzési szerződések számának aránya 38 százalékról 27,9 százalékra csökkent – tájékoztatott a GVH.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom