Kocsis-Cake Olivio: Orbán már régóta tudhatott Völner Pál ügyéről

HírKlikk 2021. december 8. 14:12 2021. dec. 8. 14:12

A Párbeszéd kezdeményezi, hogy Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium lemondott államtitkárának az ügyében hívják össze az Országgyűlés mentelmi bizottságát.

Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Völner Pál csak a miniszterhelyettesi és az államtitkári posztjáról mondott le, a képviselői mandátumáról azonban nem.

Amíg nem függesztik fel a képviselő mentelmi jogát, addig nem indulhat ellene büntetőeljárás. Ha ezen a héten nem ül össze a bizottság, akkor a jövő héten a parlament plenáris ülése nem dönthet a felfüggesztésről, a karácsonyi szünet miatt pedig több hónapot is csúszhat a döntés – hívta fel a figyelmet Kocsis-Cake Olivio.

Vizsgálni kell Völner Pál felettesének, Varga Juditnak a felelősségét is, mert az igazságügyi miniszter „nagyon megbízott" a lemondott államtitkárban – érvelt a képviselő. Úgy fogalmazott: az esetet a büntetőeljárásban fel kell tárni Völner Páltól, Varga Juditon át „egészen a miniszterelnökig, hiszen ő is érintett, ő is tudhatott már erről az ügyről régóta".

A Legfőbb Ügyészség kedden jelentette be, hogy Polt Péter legfőbb ügyész Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését kérte a házelnöktől egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként.

Völner Pál jogi képviselője aznap közölte: ügyfele kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről. Az ügyvédi iroda közleményében az áll: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, „államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el".

Forrás: MTI