Kocsis-Cake: Orbán politikai eszközként használja a rasszizmust

Budai Balázs 2020. június 29. 18:24 2020. jún. 29. 18:24

Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepségén mondott beszédet, amelyben utalt a nyugati világon végigsöprő tüntetéshullámra. Ennek kapcsán adott interjút a Hírklikknek Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd Magyarországért frakcióvezető-helyettese, aki elmondta, hogy miről is szólnak valójában ezek a tüntetések és Magyarországra miért nem jutott el a tüntetéshullám. A képviselő beszélt a kormány politikai stratégiájáról és elmondta, hogy miben hasonlít Orbán Viktor és Donald Trump.

Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepségén mondott beszédet, amelyben azt jelentette ki, hogy „Magyarországon minden élet számít”. Ezzel utalt arra, hogy nem ért egyet a „Black Lives Matter" (BLM) mozgalommal, amelynek jelmondata, hogy a fekete életek számítanak.

Kocsis-Cake Olivio kérdeztük erről, aki elmondta, hogy egyetért a „BLM" mozgalom céljaival, de azok túlmutatnak a rendőri túlkapások visszaszorításán. A Párbeszéd politikusa úgy gondolja, hogy habár az Egyesült Államok sokat fejlődött az elmúlt évszázadok alatt, még mindig él az intézményesült diszkrimináció, amely nem csak a feketéket érinti, hanem az összes többi rasszt is és emiatt jött létre ez a kezdeményezés. A képviselő kiemelte, hogy nem tartja elfogadhatónak a szobrok és műemlékek megrongálását, mert ezek nem viszik előre a mozgalmat, sőt, támadási felületet adnak a progresszív fejlődés ellenzőinek.

Magyarországon leginkább a romákat érinti ez a fajta diszkrimináció, azonban nálunk – szemben az Egyesült Államokkal – nincs megoldva a kisebbségek érdekképviselete. Ez az oka annak, hogy a rasszista megnyilvánulások itt nem csúcsosodtak ki annyira, mint a nyugati országokban. Hozzátette: a kormány sem támogatja a roma integrációt, hanem a társadalomban meglévő konfliktusokra erősít rá, és erre építi a politikáját. Példa erre a gyöngyöspatai ügy, amelyre majdnem felhúzott a Fidesz egy teljes nemzeti konzultációt.  Kocsis-Cake szerint, az is lehet, hogy még visszatér az eset és Orbánék tényleg „kikérik majd az emberek véleményét".

A Mi Hazánk rasszista tüntetését gyakorlatilag a Fidesz is megszervezhette volna – a Párbeszéd képviselője szerint –, hiszen így is a gyűlöletre építi a kormánypárt a politikáját.

Kocsis-Cake azt mondta, nem lehet véletlen az sem, hogy Trumpnak és Orbánnak, ugyanaz volt a politikai tanácsadója. Orbán is mond olyan rasszista áthallású mondatokat, mint Trump. A képviselő szerint, azonban Orbán Viktor, mint személy nem rasszista, csak a politikája épít olyan retorikára, amely a szélsőjobboldali nézeteket vallókat támogatja. Politikai eszköznek használja a gyűlöletet és a félelmet. Abban hasonlít Trumpra, hogy az Egyesült Államok első embere is hasonló kijelentéseket szokott tenni és az ő politikája hasonló alapokból építkezik, azonban az amerikai elnök annyira túltolta, hogy a mostani közvélemény-kutatások alapján, nem fogják újraválasztani. A Párbeszéd képviselője hozzátette, nagyon bízik abban, hogy Magyarországon is elérkezik az a pont, amikor az embereknek elegük lesz a gyűlöletkampányból, de ehhez egységes és tényleges alternatívát képviselő ellenzékre van szükség.

Orbán Viktor – ahogy azt már fent idéztük – azt mondta, hogy hazánkban nem csak a feketék élete, hanem mindenki élete számít, majd nem sokkal később beszédében azt hangoztatta, hogy „megvédjük magunkat a migrációtól”. Kocsis-Cake szerint, Orbánnak mindenki élete számít, ám azoké nem, akik háború elől menekülnek. A politikus úgy látja, hogy a Fidesz 2015 óta idegenellenes kampányt folytat, pedig erre nem is volt szükség, hiszen a társadalom többsége nem akarta tömegesen befogadni menekülteket – ahogy az ellenzéki pártok sem mondtak ilyet. Kampányra akkor van szükség, ha meg kell győzni tömegeket, azonban ez a kommunikációs lépés arra irányult, hogy szavazatokra váltsák az emberek félelmét.

Egy felelős kormány és egy államférfi a társadalomban meglévő szorongást, gyűlöletet és feszültséget nem felerősíti és szavazatokra váltja, hanem próbálja enyhíteni és kezelni. A romák esetében az egész magyar társadalom érdeke, hogy integrálódjanak és hasznos részei legyenek a társadalomnak. Ez egy kirekesztő politikával nem fog sikerülni csak meg rosszabb lesz a helyzetük.

„Önök biztosak lehetnek abban, hogy mi sohasem fogjuk magukra hagyni az egyenruhásainkat” – jelentette ki Orbán Viktor, szintén az amerikai történésekre utalva. Kocsis-Cake szerint, meglepő ilyet hallani egy fideszes miniszterelnök szájából, hiszen 2006-ban többször is jogosan felszólaltak a rendőri brutalitás ellen. „Egészen hiteltelen” – fogalmazta meg Kocsis-Cake –, hogy régebben még jogosan végigharsogták Európát, hogy Magyarországon milyen szörnyű túlkapások történnek. Most olyat állítanak, hogy ezeket nem kell komolyan venni, és minden esetben a rendőrt kell védenie a kormánynak.