Kollektív bűnösség újratöltve

Puzsér Róbert 2020. május 28. 07:43 2020. máj. 28. 07:43

Ábrahám Róbert vezeklő hangvételű videója a félmilliós megtekintést ostromolja a YouTube felületén.

A cigány származású vlogger a Deák téri mészárlás kapcsán fejti ki véleményét, vállal azért felelősséget, s fejezi ki, milyen mélységesen szégyelli magát – épp csak bocsánatot nem kér. Számomra ez nagyon ijesztő, ugyanis abból, amit Ábrahám Róbert előad, az következik, hogy a tatárszentgyörgyi mészárlás után nekem kellett volna szégyenkeznem, mert az elkövetők fehérek voltak. Nekem kellett volna felelősséget vállalnom, nekem kellett volna vezekelnem egy ötéves gyermek és édesapja előre megtervezett, bestiális kivégzéséért – hisz a bőröm színe fehér.

Ez a kollektív bűnösség logikája. Annyit nem sikerült tanulni az ártatlanok millióinak vérében úszó huszadik századból, hogy ilyet nem játszunk többet? És nem: Ábrahám Róbert megértően jelzi, hogy íme, ezért nem engedik be a cigányokat a belvárosi szórakozóhelyekre. Ha magát Ábrahám Róbertet nem engednék be egy bárba a bőrszíne miatt, vajon felelősnek érezné magát ezért? Talán helyeselné is, hogy nem mehet be? Tényleg vétkesnek tartja magát a származása miatt?

Az indíték nélküli, esztelen vérontás egyetlen értelmezési keretet kap: a törzsi háborút. Épp ahogy a családon belül elcsattanó pofon is kizárólag férfierőszak lehet. Nincs diskurzus, csak két oldal, melyek közt választanod kell. Magyar akarsz lenni, vagy magyargyűlölő? Harcos feminista akarsz lenni, vagy fallokrata nőgyűlölő? Cigány késelt, és fehér halt meg, tehát a motiváció rasszizmus, a felelős pedig a teljes cigányság. Civilizációnk a törzsi világba regresszál: az eszméket, a racionalitást és a problémák kezelését identitások őrjöngő konfliktusa váltja fel.