Kollektív össztűz Paks II-re

HírKlikk 2019. május 22. 07:08 2019. máj. 22. 07:08

A tervezett Paks II. környezetvédelmi vizsgálati eljárásában elkövetett szabálytalanságok miatt több szervezet és magánszemély panaszt tett az ENSZ úgynevezett Aarhus bizottságánál - írta az energiaügyi kérdésekkel foglalkozó PV magazine.

A cseh Calla civil szervezet, a Greenpeace Energy német szövetkezet, a román Terra Mileniul alapítvány, az osztrák Ökológiai Intézet, a szintén német München Környezetintézet, valamint Brigitte Artmann és Jan Haverkamp magánszemélyek azzal vádolják a magyar kormányt, hogy több ízben is megsértette a tervezett atomerőmű-projekttel kapcsolatos, határokon átnyúló környezetvédelmi vizsgálatra vonatkozó előírásokat. A Paks II-re vonatkozó tervek bejelentése nyomán számos ország, valamint a most panaszt benyújtó szervezetek közölték, hogy érdekeltek a határokon átnyúló környezetvédelmi vizsgálatban való részvételben.

A vizsgálatot 2016 szeptemberében lezárták, de a most benyújtott panasz szerint a magyar hatóságok számos kinyilvánított kifogást nem vettek figyelembe. A résztvevők kritikus állásfoglalásokkal és több meghallgatáson is felhívták a figyelmet az atomerőmű-építéssel kapcsolatos különféle környezeti kockázatokra, egyebek között arra, hogy elégtelenek a keletkező nukleáris hulladék elhelyezésére vonatkozó tervek, fennáll a határokon túl is ható, súlyos nukleáris balesetek veszélye, illetve hogy a túl forró hűtővíztől megemelkedhet a Duna vizének hőmérséklete. „A magyar kormány azonban nem vette komolyan a vizsgálatban résztvevők kifogásait” - mondta a tiltakozó szervezetek egyikének képviselője. A szervezetek és magánszemélyek a következő pontokat bírálták:

1. Az eljárásban kizárólag a jelenlegi Paksi Atomerőmű helyszínén a magyar energiastratégiának megfelelően építendő bővítéséről volt szó, fel sem merültek sem lehetséges további helyszínek, sem pedig a szükséges energiamennyiség más úton - például megújuló alapanyagokból - való fedezésének lehetősége. Ez sérti az Aaarhus konvenció előírását, amely szerint az eljárás kezdetekor minden opciónak lehetségesnek kell lennie.

2. A vizsgálatban résztvevőket a magyar hatóságok nem tájékoztatták sem a vizsgálat menetéről, sem új dokumentumok közzétételéről, sem a kifogások benyújtási határidejének és az építési határidők megváltoztatásáról, sem pedig az atomerőmű építésének engedélyezéséről.

3. A vizsgálat résztvevőit az egyik nyilvános magyarországi meghallgatáson közvetlen verbális támadások érték, de a meghallgatás szervezői nem tettek ez ellen semmit - ez szintén sérti az Aarhus konvenció előírásait. A Greenpeace Energy szóvivője kijelentette:  „A magyar hatóságok eljárását a minket résztvevőként megillető jogok súlyos megsértésének tekintjük, és ezért közösen lépünk fel ellene”. A panasztevők ebben az ügyben nem fordulhatnak magyar bírósághoz, mert a magyar legfelső bíróság 2019-ben úgy rendelkezett, hogy ilyen lépés kizárólag a hatóságok által kitűzött határidőig lehetséges, amely határidőről a nemzetközi résztvevőket nem tájékoztatták időben. A panaszosok arra számítanak, hogy az Aarhus bizottság még a nyári szünet előtt napirendre tűzi beadványukat.

Forrás: Hírklikk