Koltai Lajos ismerős „szerepben"?

Vasvári G. Pál 2021. január 28. 18:10 2021. jan. 28. 18:10

Koltai Lajost, a Sorstalanság rendezőjét és többek között a Mephisto című Oscar-díjas film Kossuth-díjas operatőrét hamarosan új pozícióban láthatjuk viszont. Mesterképzésre járó filmrendező-hallgatókat tanít ősztől az „átalakított” Színház- és Filmművészeti Egyetemen…

A Telex információja szerint az egyetem autonómiájának felszámolásáról és a hallgatók egyetemfoglalásáról Koltainak „családi okok miatt most csak szűkszavúan volt lehetősége reagálni, annyit mondott, hogy ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett.”

A portál cikke feleleveníti: az SZFE ügye nagy ellentéteket szült a Magyar Operatőrök Társaságán (HSC) belül is. Miután ennek elnökségi tagját, Novák Emilt nevezték ki az SZFE általános rektorhelyettesévé, tiltakozásul húsznál többen léptek ki a HSC-ből. Később, októberben kilépett Novák és Koltai is, aki eladdig elnöke volt a társaságnak. Novák – már új posztján – novemberben Szarka Gábor „lövészkancellárral” együtt felfüggesztette az SZFE őszi félévét, ami pedig a bíróság szerint „nem tekinthető semmisnek”.

Mindig is tisztelője voltam a világ egyik legtehetségesebb filmoperatőrének, a most 74 éves Koltai Lajosnak. Aki valóban több, mint hetven mozi forgatásán állt a kamera mögött, s kettőt maga is rendezett. Ő a megvilágítás egyik megújítója – a „Lajosing” névadója –, aki szakmai, közéleti elismerésekben nem szenvedett hiányt. Se szeri, se száma a munkájával kiérdemelt díjainak, magas kitüntetéseinek. Vitán felül helyes, ha egy ilyen rendkívüli tehetségű ember tanít, ha átadja a tapasztalatait, a tudását a jövő filmes mestereinek, az új generációknak. De…

De azt már nem értem: ugyan mi indíthatja Koltait arra, hogy a mai magyar – az egyetemi önigazgatást az SZFE (és más egyetemek) polgárai, s civilek ezreinek tiltakozása ellenére, nem ám Szabó István, hanem Vidnyánszky Attila főkurátor rendezésében lenullázó – NER-es politikai valóságban, a konfliktus „egyik oldala” által einstandolt intézményben játssza el… Hendrik Höfgen szerepét.