Komjáthi Imre: a forradalom ünnepén a nyugalomról kell beszélni

HírKlikk 2023. október 23. 10:45 2023. okt. 23. 10:45

Az MSZP október 22-én Kaposváron, Nagy Imre szülőhelyén fáklyás felvonulással egybekötve emlékezett meg az 1956-os forradalomról. A párt politikusai Nagy Imre szülőházánál mondtak beszédet, majd megkoszorúzták a forradalmi miniszterelnök szobrát. Beszédet mondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, a szocialista párt két társelnöke, Hiller István választmányi elnök, illetve Lampert Mónika volt belügyminiszter és Hajmási Judit, az MSZP Somogy megyei területi szövetségének elnöke.

„Nagy Imre élete végéig hitt a baloldali értékekben” – emelte ki Lampeth Mónika volt belügyminiszter a beszédében. Szerinte a mártír miniszterelnök képes volt szembenézni saját magával, tudatában volt szavai, cselekedetei súlyának, és akkor vált politikusból igazi államférfivá, amikor a haza szolgálatát helyezte saját érdekei elé a forradalom napjaiban.

„Az akkori történések üzenetek is a jelennek, és meggyőződésem, hogy irányt mutatnak a jövő számára is” – mondta beszédében Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki szerint természetes, hogy az események értelmezése nem független a jelen kor politikai körülményeitől és erőviszonyaitól. Elmondta, hogy a közmegegyezés az 1956-os forradalommal kapcsolatban mindössze annyi, hogy a felkelők a magyar szabadságért és függetlenségért harcoltak, ezzel azonban véget is ér a konszenzus. Kiemelte: az MSZP az 1956-os forradalom vezetőjének és egyben legkiemelkedőbb személyiségének Nagy Imrét, a mártír miniszterelnököt tekinti. „Történelemhamisításnak nevezzük a Fidesz-kormány azon törekvését, amely Nagy Imre politikai szerepét, súlyát háttérbe szorítja, megkérdőjelezi, sőt, esetenként tagadja is” – fogalmazott a beszédében Kunhalmi Ágnes. Az MSZP-s politikus szerint Nagy Imre baloldali maradt, és azt javasolta az egybegyűlteknek, hogy emeljék ki a korabeli szociáldemokrácia szerepét a feledés homályából. „Az MSZP, mint baloldali szociáldemokrata párt egyszerre küzd a szabadságért, a demokratikus jogállamért, valamint az általános társadalmi jólétért, egy szociális, biztonságos Magyarországért” – mondta az MSZP társelnöke.

Komjáthi Imre szerint a magyar sors mindig a nehezebb út, mindig a vértanúság árán szerzett kiegyezés, megbékélés. Az MSZP társelnöke a beszédében hangoztatta, hogy a forradalom ünnepén a nyugalomról szeretne beszélni, mert a forradalmárok is nyugodt, működő országot szerettek volna. „Minden forradalom oka ugyanis, hogy addigra már a hétköznapok is élhetetlenek, eluralkodik a nyugtalanság” – fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint a forradalmárok nyugalmas és hosszú életet szerettek volna, de ennek az elnyomó hatalom útjában volt; Nagy Imre pedig eredetileg nem a forradalmi kormány vezetésére jelentkezett. Komjáthi Imre úgy fogalmazott, hogy a gyerekeinek jobb, élhetőbb, nyugodtabb országot szeretne, hogy az ország a közös otthona legyen mindenkinek, ahol tudjuk és valljuk, hogy összetartozunk.

Az MSZP választmányának elnöke, Hiller István ünnepi beszédében Nagy Imre újratemetésére emlékezett vissza. „Hallgattam a beszédeket, és láttam a koporsót. Őszintén hittük és akartuk, hogy olyan idő kezdődjön, amikor rendbe tesszük közös dolgainkat” – fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint 2023-ban újra kell fogalmazni a szociáldemokráciát. Hiller István a szocialistákat nevezte meg Nagy Imre gondolatai szellemi örököseinek.

Az MSZP 1956-os megemlékezése koszorúzással ért véget.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom