Komjáthi Imre: a magyar baloldal léte a tét

HírKlikk 2024. szeptember 21. 08:05 2024. szept. 21. 08:05

Komjáthi Imre a csapatmunkában hisz, a politikai messiásokban nem. A KlikkTV Mélyvíz című műsorában elmondta, van egyfajta tapasztalata a munka világából, a szakszervezeti múltjából, van egyfajta világképe, aminek a középpontjában a dolgozó ember áll, és van elképzelése, hol foglaljon helyet és mit képviseljen az MSZP. Ezért indul a párt elnöki tisztségéért és azt ígéri, ha megválasztják, akkor az MSZP „vörösebb és csípősebb lesz”.

Komjáthi Imre – Kunhalmi Ágneshez hasonlóan – vállalta a felelősséget, a júniusi választásokon elért eredményért, ezért mondtak le a társelnöki pozícióról, de a következő kongresszusig ők vezetik a pártot. Az MSZP az idén ősszel két kongresszust tart, az elsőn döntenek a párt működésének átalakulásáról, így a társelnöki rendszer megszüntetéséről, amivel a döntéshozatali rendszer egyszerűsítése a cél. A második kongresszuson lesz a tisztújítás. Komjáthi úgy érzi, megérett arra, hogy egyedül legyen vezető, megmaradt harcos „mozgalmárnak”, de az utóbbi két évben higgadtabb is lett.

Az MSZP társelnöke egyetért Hiller Istvánnal, aki egy interjúban elmondta, most nem a szövetségi politikával kell foglalkozni, az ráér majd 2026-ban, az akkori erőviszonyoknak megfelelően. Komjáthi szerint most a párttal, a képviselettel kell foglalkozni, mert az kicsit elsikkadt. Úgy fogalmazott, a rendszer leváltása nagyon fontos, de közben ügyeket kell képviselni, van több olyan ügy is, amivel jelenleg csak az MSZP foglalkozik. A júniusi választásokkal kapcsolatban úgy vélte, hogy „időben le kellett volna szállnunk az összefogás vonatról”. Úgy gondolja, jobban meg kellett volna érezni, hogy az MSZP politikai terméke egy idő után az összefogás lett, ami hiba volt.

A szocialista politikus szerint nem az MSZP léte a tét, hanem a baloldalé. „Komoly felelősség és feladat megmenteni.” Arra a kérdésre, hogy van-e szükség baloldali politikára, visszakérdezett, vajon van-e igény olyan munkahelyekre, ahol 8 órás munkából meg lehet élni, vagy tanszabadságra. „A versenyképesség nem azt jelenti, hogy melyik nyugdíjas ér oda előbb a farháthoz.” Az MSZP-nél az ügyek fókuszában a dolgozó ember áll: a vasutas, a gyári munkás, a tanár.

Komjáti Imre szerint ott kell lenni egy baloldali politikusnak, ahol baj van, mint a Dunaferrnél, ahol dolgozni akarnak az emberek és megkapni érte a pénzüket, hogy eltarthassák a családjukat. Az országgyűlési képviselő évek óta dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a Dunaferr problémáira, a korábbi tüntetéseken is ott volt. Levelet írt Nagy Mártonnak és Szijjártó Péternek is. A levélben három dolog volt, hogy üljenek le a Vasas Szakszervezetek képviselőivel, hogy nem sérülhetnek a dolgozók jogai, kapják meg a fizetésüket, és ha mégis be kell zárni a gyárat, és 4000 embert el kell bocsátani, akkor a kormánynak, az Európai Globalizációs Alapból lehet pénzt lehívni, amit a dolgozók kaphatnának meg álláskeresésre, átképzésre. Ezután Szijjártó kabinetfőnöke felhívta Komjáthi Imrét, a külügyminiszter elmondta, hogy nem az ő tárcájához tartozik az ügy, de fontos, hogy életben maradjon a Dunaferr, megkéri majd Nagy Mártont, hogy intézkedjen. Két nap múlva a Vasas Szakszervezetek vezetőit egyeztetésre hívták a nemzetgazdasági minisztériumba, ahol két államtitkár fogadta őket. A dolgozók ezután megkapták a pénzüket. Komjáthi Imre úgy gondolja, a kormány tagjai is látják, hogy nincs még egy olyan ellenzéki politikus, akinek akkora rálátása van a munka világára, mint neki. Ő nem csak bírálni szokta a kormányt, hanem javaslatokat tesz. A politikai helyzet is megváltozott, nőtt az elégedetlenség, nem működik az egészségügy, az oktatás, gyárakat zárnak be. A kormány kénytelen bizonyos ügyekben partnerséget mutatni.

Komjáthi Imre jó kapcsolat ápol a szakszervezetekkel. A kormány intézkedéseinek köszönhetően, az érdekképviselet is sérült, „vannak szakszervezetek, amelyek a túlélésért küzdenek”. A megoldás az lenne, ha a kormány olyan jogszabályi környezetet teremtene, amiben tudnak dolgozni a szakszervezetek. „Nekem az a dolgom, hogy képviseljem a dolgozók érdekeit, és döngessem a kormány ajtaját.”

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom