Komjáthi Imre: a munkavédelem már csak papíron védi a munkásokat

Németh-Kállai Szilvia 2023. október 31. 16:25 2023. okt. 31. 16:25

„Ezek a halálesetek elkerülhetőek lennének, ha lenne rendszeres munkavédelmi oktatás és ellenőrzés. De az Orbán-kormány éppen törvényt módosított, hogy ne kelljen oktatni, elég írásban átadni az oktatási anyagot, ráadásul leépítették a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök számát.” Így reagált a Hírklikknek Komjáthi Imre az MSZP társelnöke azokra a HVG-ben megjelent információkra, miszerint munkavállaló és munkáltató is hibázott a sajóbábonyi vegyigyárban mérgezésekkel és halállal végződő munkahelyi balesetekben.

A Miskolc mellett lévő sajóbábonyi ipari parkban több dolgozó is meghalt, illetve mérgezést szenvedett az utóbbi években a jelenleg SPL Europe Kft. néven, korábban Kischemicals-ként működő cégnél. A balesetek dokumentumait a HVG kérte ki a Kormányhivataltól és az információkból úgy tűnik, hogy munkáltató és munkavállaló is egyaránt hibázott. A lapot még nyáron értesítette egyik olvasójuk, hogy foszgéngáz jutott ki az egyik üzem területéről a szabadba, ezután figyeltek fel a sajóbábonyi ipari parkra. 

A foszgén erősen mérgező, színtelen, dohos szénára emlékeztető, fojtó szagú gáz. A vegyiparban műanyaggyártásra használják. Szén-monoxid és klór elegyéből állítható elő. A szerves vegyiparban fontos szintézisnyersanyag. Az első világháborúban harci gázként is használták – mondta Komjáthi Imre, aki hosszú éveken keresztül dolgozott vegyiüzemben.

„A foszgén erősen mérgező. Kis koncentrációban belélegezve a nyálkahártyákat és a tüdőt károsítja, nagyobb mennyiségben tüdővizenyő, tüdőödéma és fulladás lép fel. Érintkezés a szem, a bőr égését, felmarását idézi elő. Mérgezés esetén alkoholt kell belélegeztetni, ami megköti a foszgént. Szagküszöbértéke 2 mg/m3” – magyarázta a szocialista társelnök.

A legutóbbi tragédiakor úgy történt, hogy egy férfi bemászott csavarozni egy konténertartályba, ahonnan a telep tűzoltói emelték ki. Kollégája szerint akkor már élettelen volt. A Hírklikknek Komjáthi Imre elmondta: a férfi vagy egy tucatnyi munkaügyi előírást szegett meg, noha azok megvédték volna a haláltól. A vizsgálat azonban azt is megállapította, hogy a cég sem ellenőrizte túl szigorúan ezeknek a betartását. A Kischemical kapott egy 720 ezer forintos büntetést, a rendőrség pedig ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

„Ezek a halálesetek elkerülhetők lennének, ha lenne rendszeres munkavédelmi oktatás és ellenőrzés” – állapította meg a szocialista politikus. De az Orbán-kormány éppen törvényt módosított, hogy ne kelljen oktatni, elég írásban átadni az oktatási anyagot. Ráadásul leépítették a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök számát. 

Ahogy arról a Hírklikk beszámolt, Komjáthi Imre a parlamentben is többször megfogalmazta aggályait: letépett ujjpercek, sípoló tüdők, tönkrement vesék, felrobbant szívek, felborult hormonháztartás, aggasztóan magas arányú rákos megbetegedések – a magyar ipar „versenyképessége” sok esetben a magyar dolgozók egészségével fordítottan arányos. Szerinte szó szerint emberi testrészekkel, magyar dolgozókkal tömi be a kormány a gazdaságpolitikája réseit, a munkásokra fogyóeszközként tekintenek. A munkavállaló-ellenes törvény nemcsak felelőtlen, hanem ellentétes a munkavédelem alapvető elveivel és az Európai Tanács irányelvével is.  

Hozzátette, miközben új gyárak épültek az országban, a bennük dolgozókat már harmadannyira sem védik, mint a NER előtt tették. „Nem tisztem eldönteni, hogy ez gonoszság vagy felelőtlenség-e, de tény, hogy tudatosan leépítették a munkavédelmi infrastruktúrát, magukra hagyták a magyar dolgozókat, kiszolgáltatva a sokszor külföldről épp a gyenge munkavédelem miatt betelepülő gyáriparos kényének-kedvének” – összegezte Komjáthi Imre.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom