Komjáthi Imre: az akkugyár megpróbálta kizárni az MSZP-t a tárgyalásról

HírKlikk 2024. március 21. 17:15 2024. márc. 21. 17:15

Botrányosnak minősítette Komjáthi Imre a CATL-gyár közigazgatási perének aktuális fordulóját Debrecenben, a bíróság épülete előtt. Az MSZP társelnöke szerint az akkugyár bajban van.

Még a múlt évben tüntetéssel, aláírásgyűjtéssel és pereskedéssel is megpróbálták megakadályozni helyi civilek, a Védegylet és az MSZP is, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártója üzemet építsen Debrecen mellé. A kínai CATL üzeme aközben épül, hogy folyik a közigazgatási per a beruházás engedélyezéséről. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke minden fordulóban személyesen követi figyelemmel a per állását. A csütörtöki tárgyalásról azt mondta: botrányosra sikeredett ez is. A szocialista politikus szerint ezen a tárgyaláson mind a bíróság, mind az akkugyárat védő ügyvédek és a kormányhivatal emberei stratégiát váltottak. 

„Húzzák az ügyet, mint a rétestésztát, és nem tudni, hogy mikor fog pont kerülni a per végére” – fogalmazott az MSZP társelnöke. Komjáthi Imre szerint, amíg az eddigi tárgyalásokon az akkugyár ügyvédei karba tett kézzel, mosolyogva nézték az ügy alakulását és hagyták, hogy a magyar kormányhivatal jogászai védjék a kínai gyár engedélyét, addig most „nehéztüzérséget zúdítottak a felperesek képviselőire”. Elmondása szerint megpróbálkoztak azzal, hogy kizárják a közvéleményt a tárgyalásról, hogy se az érdeklődők, se a sajtó ne vehessen részt az eljárásban, mert akkor „nem látják azt, hogy mennyire felkészületlenek a kormányhivatalok emberei”. 

A kínai akkugyár ügyvédei azzal is megpróbálkoztak, hogy „politikai csatározásnak” állítsák be a pert, és Komjáthi Imre szerint vitatták a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőinek és magának a pártnak a jogát ahhoz, hogy kiálljon az emberekért. „Kiálljon, hogy meg tudják védeni a vizüket, a levegőjüket, a gyermekeink jövőjét. Mi ezt nem fogjuk hagyni! Mi megyünk tovább, támogatjuk a civileket, segítjük őket ezekben a harcokban” – mondta az ellenzéki politikus a bíróság épülete előtt tett nyilatkozatában. 

Komjáthi Imre hangsúlyozta, hogy továbbra is fenntartják, hogy a helyiek megkérdezése nélkül, helyi népszavazás nélkül ne lehessen akkumulátorgyárat építeni sehol. Az MSZP álláspontja az, hogy a 25 aranykorona fölötti értékű termőföldre ne lehessen akkugyárat építeni. „Megyünk tovább ezen az úton és tűrhetetlennek tartjuk azt, amit művelnek. Azt, hogy a kormány asszisztál ahhoz, hogy egy tőkeerős cég azt csináljon, amit akar. Épül a gyár, és még mindig nem tudjuk, lesz-e elegendő víz, és hogy a súlyosan rákkeltő és magzatkárosító vegyi anyagból mennyit fognak a vizekbe és a levegőbe engedni” – mondta a szocialista politikus.  

A CATL-per a múlt évben indult, az üzem környezetvédelmi engedélyét ugyanis sokan megtámadták, ezeket a kereseteket egységesítette a bíróság, így egy eljárásban tárgyalja. A felperesek szerint szabálytalan a két alperes, a Hajdú-bihari kormányhivatal és a megyei katasztrófavédelem által lefolytatott engedélyezési eljárás, emiatt az üzemnek kiadott engedélyek megsemmisítését kérik a bíróságtól, illetve új eljárás lefolytatását szeretnék elérni. Alperesi érdekeltként a CATL is részese az eljárásnak, így az engedélyt kiadó hatóságok és a vállalat képviseletét ellátó jogászok állnak az egyik oldalon, míg az egészségüket és a környezetet féltő helyi civilek a másikon. 

 

Forrás: Hírklikk