Komoly gondok vannak a koronavírus-fertőzés korai kezelésével

NVZS 2021. november 18. 07:50 2021. nov. 18. 07:50

„Drámai a járványhelyzet, a kormány pedig gyorsan elkezdte emlegetni a Favipiravirt, mint valami csodaszert, ha már mást nem igen tesz” – mondta Pusztai Erzsébet, aki szerint ez propagandacélokat szolgál. Az egészségügyi szakértő szerint a fertőzés korai észlelésében komoly problémák vannak, és gond az is, hogy a háziorvosok a járvány majdnem két évvel ezelőtti kitörése óta még mindig nem kaptak egyértelmű instrukciókat a mielőbbi kezeléshez. Ő maga egyébként hisz az Ivermectinben, s a félreértések elkerülése végett hangsúlyozza, hogy az nem az oltás helyett van, éppen, hogy a védettség kialakulásáig érdemes szedni – ő maga is ezt tette.

A minap került fel a koronavirus.gov.hu honlapra az a közlemény, amely felhívja a figyelmet a Favipiravir gyógyszerre, amely az újonnan fertőzöttek számára lehet fontos, mivel – írják – nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést. A Favipiravirt a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló, enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, és ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban. Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt használtak fel. Ehhez a készletet a kezdetben kínai és japán beszerzésekből biztosították, de ma már itthon is gyártják.

Csodaszer lenne a Favipiravír, amit egyébként már az idén, év eleje óta használnak? Esetleg azért irányul rá most a kormányzati figyelem, mert itthon is gyártják és egy lobbi állt fel mögötte? Pusztai Erzsébetet kérdeztük.

„Azt nem tudom, hogy csodaszer-e ez az eredetileg Japánból származó és influenzavírus ellen kifejlesztett szer, aminek valóban van valami hatása, de csak akkor, ha a fertőzés nagyon korai fázisában adják” – mondta a szakértő. Hozzátette azonban, hogy elég sok mellékhatása is van. „Én azt gondolom, hogy propagandacélokat szolgál ennek gyakori emlegetése, ha már mást nem igen tesznek” – fejtegette. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a járványhelyzet drámai, és ilyen körülmények között kezdték el emlegetni, mint valami csodaszert.

Tapasztalatai szerint („sokfelől írják”) a fertőzés nagyon korai fázisban ma rendre az történik, hogy a felső légúti hurut-szerű tünetek megjelenésével az emberek ugyan elmennek a háziorvoshoz, de gyakran ekkor még nem küldik el a beteget koronavírus-tesztre, csak amikor már tovább romlik az állapotuk. Pedig az lenne a legfontosabb, hogy a tünetek esetén azonnal megállapítsák, koronavírusos-e a páciens, és mindjárt az első napokban kezdjék meg a kezelését.

Az is nagyon szomorú, hogy a háziorvosok lassan két éve nem kapnak egyértelmű instrukciókat a korai kezeléssel kapcsolatban – szögezte le Pusztai Erzsébet. Az egészségügyi szakember azt is felrótta a járványkezelés illetékeseinek, hogy arról sem volt központi tájékoztató, mennyire fontos lenne mindenki, de különösen a veszélyeztetettek számára a D- és a C- vitamin szedése. Vagy, hogy a korai kezelésnél mikor, milyen antibiotikumot adjanak a betegnek a háziorvosok, s mit tegyenek, ha súlyosbodik a kezelt állapota. „A központból kellenének ilyen értelmű tájékoztatók, ahogy a védőoltásról küldtek a háziorvosoknak, amellett egyébként, hogy a szakemberek is összeállítottak egy kiváló tájékoztatót” – szögezte le.

Pusztai Erzsébet sokszor beszél egy másik szerről, az Ivermectinről. Adódik tehát a kérdés, vajon azt miért nem használják széles körben, míg Magyarországon egyáltalán nincs is a Covid-gyógyszerek között? A szakértő elismeri, hogy nagyon sok országban elzárkóznak a használata elől, nem tekintik bizonyítottnak a hatását, pedig sokkal több vizsgálat és közlemény született már róla, mint bármely más vírus-ellenesnek tartott szerről, akár a Faviripavirról is. Az Ivermectint a világ számos országában használják, például Szlovákiában is. Pusztai Erzsébet durva hazugságnak tartja, hogy állatgyógyászati terméknek minősítik, hiszen Európában is van emberek gyógyítására használható változata. A fejlődő országokban parazita- és féregfertőzések ellen, eddig már több mint 3 milliárd adagot használtak, s rendkívül kevés mellékhatást tapasztaltak – sorolta az előnyeit. Hozzátette még: ő maga szintén szedte a szert tavaly októbertől kezdve, egészen addig, amíg nem kapta meg a védőoltás. Persze ez nem helyettesíti a vakcinát, de addig segíthet, amíg nem alakul ki a védettség az ember szervezetében a koronavírussal szemben.

Nálunk egy éve jelentette be Kásler Miklós, hogy megvizsgálják a szert, „de gyakorlatilag elszabotálták a vizsgálatot” – emlékeztetett Pusztai Erzsébet. Felidézte azt is: az Egyesült Államokban egy éve, a prevencióról tartott szenátusi meghallgatáson (amit idehaza ő is online végignézett), az orvosok elmondták, milyen óriási jelentősége van a korai kezelésnek. Ez a szer pedig a megelőzésre is használható, erre vonatkozó tanulmányok ugyancsak születtek. Kérdésünkre, hogy akkor valamifajta lobbi-érdek miatt nem terjed-e el jobban a szer a fejlődő országokon kívül, Pusztai annyit mondott: mi más lehetne, amikor például egy amerikai orvosprofesszor egyik erről szóló videóját letiltották a YouTube-on, vagy amikor a Facebookról is töröltek le erről szóló anyagokat.