Konrád György: ha Orbán nem akar Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként menjen vissza Felcsútra

HírKlikk 2018. január 9. 07:14 2018. jan. 9. 07:14

Konrád György az egykori demokratikus ellenzék egyik hangadója a HVG-nek adott interjút, amelyben többek között Nicolae Ceausescut is szóba hozta Orbán Viktorral kapcsolatban.

Konrád György elmondta, hogy a demokratikus ellenzéki munkája folytatásaként szállt be a politikába a rendszerváltáskor. Göncz Árpádot a köztársasági elnökségre, Demszkyt a főpolgármesterségre, Darvas Ivánt a képviselőségre beszélte rá. A mostani rezsimnél jobbat, polgári demokráciát reméltek a rendszerváltástól.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy Orbán Viktort olyan fiatalembernek ismerte meg, mint aki demokráciát akar. Már Nagy Imréék újratemetésekor, amikor a beszédet mondta a Hősök terén, akkor rájött, hogy tévedett a megítélésében.

"Tudtam, hogy abban állapodtak meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében most még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát."

Konrád György előre látta a Kádár-rendszer végét, a berlini fal leomlását. A mostani helyzetről szintén van véleménye.

"Ezt a kormányt csak akkor fogja leváltani a kedves és intelligens fiatalokat is magába foglaló ellenzék, ha tagjai nem utálják egymást. Megnyugtatásul úgy látom, hogy nagyobb erő húzza a magyarokat is az Európai Unióhoz, mint a diktátoraikhoz. Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen."

A teljes interjú ide kattintva olvasható.
Forrás: hvg.hu