Kopcsik István: a kormány másfél évtized alatt többet ártott a magyar történelemnek, mint Trianon – 1. rész

Millei Ilona 2023. augusztus 26. 14:30 2023. aug. 26. 14:30

Az Isten, haza és család hangoztatása sokkal inkább a hatalom eszköze, mintsem iránytű, és a kereszténységen belül a katolikus egyház különösen szívesen el is játszotta ennek az eszköznek a szerepét – mondja Kopcsik István történelemtanár. A Történelemtanárok Egyletének bizottmányi tagja szerint Magyarországon totális politikai célokból hivatkoznak istenre. Mindemellett tudatos alattvaló képzés folyik. Nem véletlenül mondják sokan a mai kormányra, hogy az eltelt másfél évtizedben talán többet ártott a magyar történelemnek, mint Trianon.

„Ha az Isten, haza és család hármasa az iránytű, amit követünk, akkor nem tévedünk el semmilyen szélsőség irányába, és megóvjuk nemzetünket a diktatúráktól és a szabadság elvesztésétől” – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján. Kopcsik István szerint viszont ez a hivatkozás sokkal inkább hatalmi eszköz, mintsem iránytű, és ami azt illeti, a kereszténységen belül a katolikus egyház különösen szívesen el is játszotta ennek az eszköznek a szerepét. Amúgy pedig a háborúk idején maga a keresztény egyház sem védte meg az ártatlanokat.

A történelemtanár kifejtette, sosem szabad összetéveszteni a vallást, a hitet az egyházakkal. Egyébként ő maga úgy gondolja, minden vallás remek dolog, mert az ember keresi a helyét, a válaszokat arra, hogy ki ő, mi ő, mi célból született, mi az értelme az életének, mi lesz azután, ha meghal. Az egyházak azonban az ember által létrehozott intézmények, s mindig emberi érdekeket fejeznek ki. Épp ezek az emberi érdekek fogták össze, és fogják össze néhány országban napjainkig a „keresztény birodalmat”. Csakhogy ebből a fejlettebb országok már rég kivonultak, a felvilágosodás óta nem használják a kereszténységet durván ideológiai eszközként. 

Nem véletlenül alapeszme már 300 éve az, hogy válasszuk szét az egyházat, vallást az államtól, hiszen a világnézet az magánügy, személyes ügy. Az intézmények finanszírozásának a hívőktől kell függenie, és nem attól, hogy az állam pumpálja az egyházakba a pénzt. Nálunk pedig – bár régi vita –, de az az új trend, hogy az állam 300-400 iskolát odaad az egyháznak, és még csak nem is a keresztény felekezeteknek, hanem kifejezetten a katolikusnak. Úgyhogy ez egyáltalán nem ökumenikus szemléletű. 

Kopcsik István szerint az Isten, haza, család jelszó jegyében súlyos bűnöket is elkövettek. Aki ismeri az Ószövetséget, benne a Tízparancsolatot, és az Újszövetség evangéliumait, az nem fogadhatja el azt, ami az I. vagy a II. világháborúban történt. A szembenálló oldalakon ugyanazon vallásnak a papjai áldották meg a fegyvereket, kenték fel a katonákat a gyilkolásra, vagyis a legelső isteni parancsolatnak a megsértésére. De így volt ez a keresztesháborúk idején az 1500-as évektől jó 300 éven keresztül, az eretnek mozgalmaknál többszáz éven keresztül, a mórok, a zsidók kiűzésénél a Pireneusi félszigetről, de így volt az inkvizíciónál is, ahol nem csak boszorkányokat égettek, hanem tudósokat is. Jelen volt a II. világháborúban is, ahol Istenre és a világ védelmére hivatkozva megáldották azt az Enola Gay-t (vagyis azt a B–29 Superfortress típusú bombázó repülőgépet, amely 1945. augusztus 6-án az atombombát szállította – a szerk.), amelyik ledobta Hirosimára az atombombát. Kopcsik István azt kérdezi, az, aki tényleg olvasta a Bibliát – ami egyébként egy hatalmas etikai, történelmi, néprajzi gyűjtemény az adott korról – el tudja-e ép ésszel képzelni, hogy a tökéletes teremtő Jóisten mellett hogyan tud létrejönni a gonosz, a sátán. Ha valaki elolvassa, akkor rádöbben, hogy ez a világ már nem így működik. Ez már egy másik világ. 

Ráadásul, ha már istenekre hivatkozunk, akkor tudomásul kell vennünk azt is, hogy a néprajzosok vallástörténeti gyűjtése szerint a különböző irányzatoknál ma többszáz millió isten létezik. Csak a keresztényeknél több mint 440 féle szekta, az iszlámnál több mint 8 alapszekta van. Önmagában a hinduknál több mint 30 millió helyi istenség létezik, és akkor még nem beszéltünk a kínai változatokról, vagy a természeti népek számtalan istenváltozatáról. Ha valaki ezt végiggondolja, akkor látnia kell, hogy az istenre való hivatkozás nem más, mint totális politika. Vagyis, minél rosszabbul élnek az emberek, annál nagyobb félelmet kell kelteni. A félelemkeltés lényege pedig az, hogy az ember egyedül nem képes megoldani a problémáját. Ráadásul most egy új hullám is kezd kibontakozni, világviszonylatban új szektaalapítás folyik, és megerősödnek azok, akik az ökológiai válságra hivatkozva azt állítják, hogy jön a világvége. Csakhogy 2000 év alatt rengetegszer jött már el a világvége – emlékeztetett Kopcsik István. Végül persze sosem jött el, egyik jóslat sem vált be, legyen az keresztény, maja, vagy épp Nostradamusé, akárkié. Ez a világ nem így működik.

Történelemtanárként azt sem tartja véletlennek, hogy a természettudományos oktatást annyira háttérbe szorították az általános- és középiskolákban. A tudás megvan, csak nem jut el a tömegekhez, és ez nagyon nagy baj. Ez egy abszolút tudatos alattvaló képzés: „ne kérdezz, ne gondolkozz, ne cselekedj, hanem leginkább fogadd el mindazt, ami van”. 

Felidézte azt is, hogy az augusztus 20-i ünnepen mindig elhangzik, Szent István cselekedeteinek lényege az volt, hogy egy törzsi Turul Emese álomtól eljusson odáig, hogy Isten akaratából uralkodó szent király. A mai kormányzat ugyanezt akarja megerősíteni, vagyis, hogy az uralkodásuk nem a kétmillió választónak köszönhető, hanem az isteni akarat. Megjegyezte: „látszik is Magyarországon az utóbbi fél évtizedben, hogy az az isteni akarat milyen szépen foglalkozik az ártatlanokkal, gyerekekkel, szociális nyomorgókkal, nyugdíjasokkal, az állami egészségügybe vagy oktatásba bekerülő emberekkel. Tényleg kihasználni a szándékosan átalakított, kérdés nélküli tudatlanságra való nevelést, és mellé meghirdetni a katonai veszélyhelyzetet, mintha Magyarország önmaga képes lenne a maga, vagy akár a szomszédai megvédésére, ez nonszensz, csak egy kitalált mítosznak része. Egyrészt a kiszolgáltatottság, másrészt az álönerőnek a támogatása, félelmetes dolog.” Nem véletlenül mondják sokan a mai kormányra, hogy talán az eltelt másfél évtizedben többet ártott a magyar történelemnek, mint Trianon. És ezt nagyon sok gondolkodó ember komolyan is gondolja.

(Folytatjuk)