Kormánytámogatással épít gyárat külföldön a Mol

HírKlikk 2020. szeptember 28. 20:59 2020. szept. 28. 20:59

Szijjártó Péter jelentette be, hogy a kormány támogatja a Mol 13 millió dolláros gumibitumen gyártására alkalmas külföldi gyárát.

A napi.hu számol be arról, hogy az előkészítő munkák zajlanak, a vegyipari laboratóriumi kutatások jó eredményeket mutatnak, a kormány jelenleg arról tárgyal a Mollal, hogy a kabinet mekkora állami támogatást tud biztosítani a beruházáshoz.

Szijjártó bejelentéséből kiderül, hogy a Mol Nyrt. az oroszországi Tatár Köztársaságban, az ottani olajvállalattal együttműködésben tervezi felépíteni új gyárát, amelyhez hasonlót Zalaegerszegen is építene a vállalat.

„A Mol által kifejlesztett, a kőolaj-kitermelés hatékonyságát jelentősen javító – a nemzetközi piacon is kiemelkedő, versenyképes – eljárást a világ hetedik legnagyobb, az oroszországi köztársaságban található kőolajmezőn fogják alkalmazni” – véli a miniszter.

A keleti nyitás jegyében, az Oroszországgal folytatott gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés fontos szerepet játszik a magyar külgazdasági törekvések sikerre vitelében – mondta Szijjártó Péter.

A Tatár Köztársaság Oroszország egyik leggazdagabb, leggyorsabban fejlődő és legsikeresebb köztársasága, ahol évente 40 millió tonna kőolajat termelnek ki. A köztársaság kőolajtartaléka meghaladja az 1,3 milliárd tonnát.

Forrás: Napi.hu