Kormányzati felhívás koronavírus ügyben

HírKlikk 2020. február 27. 14:24 2020. feb. 27. 14:24

A legfontosabb, hogy senki ne utazzon a koronavírus által fertőzött területekre – emelte ki elsőként az állampolgároknak szánt felhívásában a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 A csütörtök délután az MTI-hez eljuttatott közleményben hozzátették: ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál, hogy tudjanak róla és el tudják érni, ha baj van.

Emellett azt kérik, hogy az, aki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát. Ha tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel magán, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: 06-80/277-455 vagy a 06-80/277-456.

Aki otthon marad, vigyázzon családtagjaira is, lehetőleg tőlük elkülönülve legyen – tették hozzá.

Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen akkor, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van, például a tömegközlekedés használata után.

A szülők ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt. Azok az egyetemisták és munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban voltak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérik – írták.

Ha bárki maga körül olyan emberről tud, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a zöldszámot.

Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal – zárta tíz pontos felhívását a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A közleményben kiemelték: Magyarországon továbbra sem tudnak koronavírusos betegről, de nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban jelenik meg. Azt írták: a kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az operatív törzs folyamatosan működik.

„A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van" – fogalmaztak.

Forrás: MTI/Hírklikk