Kormányzati háttérrel szerezné meg a kalocsai polgármester a paksi atomerőmű iparűzési adójának egy részét

HírKlikk 2024. június 29. 15:45 2024. jún. 29. 15:45

Amennyiben a kormány elfogadja Filvig Géza kalocsai polgármester javaslatát, az a gyakorlatban azt jelentené, hogy a paksi atomerőmű iparüzési adójának egyelőre ismeretlen része átkerülne Kalocsához. Hogy ez Paks város költségvetésének mekkora hányadát érinti, még nem tudható biztosan.

Különleges gazdasági övezet létrehozását kezdeményezte a kalocsai polgármester a kormánynál – olvasható a Paks-Press portálon. Filvig Géza 2024. június 28-án este közösségi oldalán tett bejegyzésében arról ír, hogy „a térségben működő, állami tulajdonú cégek adójának egy része átkerülne az illetékes Tolna- és Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlések hatáskörébe és ez a fejlesztési forrás az érintett településeken megvalósítandó térségfejlesztési feladatokra kerül szétosztásra”.

Filvig szerint „június 10-én, a választások másnapján kezdeményeztem a kormánynál Kalocsa és a térség gazdasági termelőképességének előmozdítása és versenyképességének fokozása érdekében, hogy kerüljön kialakításra egy úgynevezett különleges gazdasági övezet. Az így elkülönített terület létrehozásával egyrészt kedvező körülmények teremtődnek a gazdasági tevékenység folytatására, másrészt pedig az ilyen tevékenységből származó pozitív gazdasági eredmények és azok hasznai arányosan, a területén élők jólétét és biztonságának kiteljesedését, életminőségük javítását, ezáltal pedig a közösség gyarapodását szolgálják.”

A kalocsai polgármester magyarázattal is szolgál a kezdeményezésére: „abból indultam ki, hogy ha már megépült a Tomori Pál híd, hozzunk át rajta Kalocsa és térsége számára fejlesztési forrást is. Mindenki tudja, hogy elképzelhetetlen egy ilyen kiemelt gazdasági jelentőségű beruházás, mint az atomerőmű építése és működtetése a térség gazdasági fejlődésének előmozdítása nélkül. A híddal megnyílt előttünk a Paks2 beruházással összefüggő lehetőségek kihasználása.”

Leszögezi, „Mindez Miniszterelnök úr támogatása nélkül persze csak illúzió lenne, de a napokban Font Sándor országgyűlési képviselő minisztériumban tett egyeztetése során kiderült, hogy a kormány támogatja a kezdeményezésem.”

A Paks-Press emlékeztet arra, hogy a térségfejlesztésből eddig sem maradt ki Kalocsa, elég ha TEIT (Településellenőrző Társulás), vagy a JETA (Jövőnk Energiája) az atomerőmű pénzeiből való részesedésre gondolunk. 

Egyelőre azonban még Filvig Géza polgármestersége is bizonytalan, a Kúria június 25-én, kedden hozott határozatával megsemmisítette a 2024. évi kalocsai polgármester-választás eredményéről szóló határozatot és Kalocsa Város 5. számú egyéni választókerületében, a 010-es és a 011-es számú szavazókörben a polgármester megválasztására irányuló szavazás megismétlését rendelte el. 

A megismételt választás időpontját 2024. július 7-re tűzték ki.

Simon Zoltán alpolgármester, a kalocsai Fidesz-csoport elnöke közösségi oldalán szólalt meg a július 7-i ismételt polgármester-választással kapcsolatban. Szerinte a város fejlődésének záloga dr. Filvig Géza, mert kizárólag neki van egyedül kormányzati kapcsolata. 

Paks Önkormányzata Filvig Géza bejegyzésére még az idő rövidsége miatt nem reagált.

(A kiemelt képen Filvig Géza beszél a Tomori Pál híd avató ünnepségén, 2024. június 6-án.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom