Környezetvédő Károly király

HírKlikk 2023. december 25. 19:00 2023. dec. 25. 19:00

III. Károly brit uralkodó – hagyományához híven – a környezetvédelmet, a fenntartható fejlődést állította karácsonyi beszédének középpontjába és szinte semmit nem szólt a világ háborúiról.

Károly 2022-es trónralépése óta másodszor beszélt az ünnepen a Brit Nemzetközösség polgáraihoz, akik közül, mint mindig, milliók kísérték figyelemmel a Buckingham-palotából sugárzott beszédet.

A Washington Post azt hangsúlyozta, hogy a karácsony a ritka alkalmak egyike, amikor az uralkodó a mindenkori kormánnyal való egyeztetés nélkül, teljesen a maga elgondolásai szerint fogalmazhatja meg mondanivalóját.

A király környezetvédelmi elkötelezettsége régóta ismert, még trónörökös korában előszeretettel aktívan vett részt ilyen tárgyú nemzetközi tanácskozásokon, 75. születésnapján pedig mozgalmat indított az élelmiszer-takarékosság érdekében. Most örömének adott kifejezést, hogy (immár hosszú) élete alatt az emberiség egyre inkább ráébred: meg kell védenünk a földet, a természeti erőforrásokat.

Károly anélkül, hogy bármely országot megnevezett volna, csak arról beszélt: „tragikus konfliktusok vannak a világban” és reményének adott kifejezést, „hogy megvédjük egymást.”

Az előre felvett beszédben a brit uralkodó szárított narancsokkal, tobozokkal és papírdíszekkel ékesített fenyőfa mellett állt, amelyről az udvar közölte, hogy azt újra el fogják ültetni. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom