Korona-helyzet: figyeljünk oda, bár az idén nyugodtabban várhatjuk az őszt

NVZS 2022. október 14. 07:10 2022. okt. 14. 07:10

„Kicsit nyugodtabban várhatjuk az idén az őszt és a telet: az elmúlt évekhez hasonló koronavírus-hullám nagy valószínűséggel nem lesz” – mondta Pusztai Erzsébet, akitől az operatív törzs legfrissebb, heti összegző adatai és a trendek fényében a kilátásokra kérdeztünk rá. A korábbi egészségügyi államtitkár, infektológus szerint a vírus ugyan nem fog eltűnni, de csak egy lesz a többi felsőlégúti hurutot okozó vírusok közül, s nem várható a járvány második, harmadik hullámában tapasztalt súlyosság, fertőzéshullám. Az óvatosság azért továbbra sem árt – derül ki a szavaiból.

Az operatív törzs által közzétett legfrissebb adatok szerint a megelőző héten 12 636 új fertőzöttet igazoltak (ami 8 százalékkal elmarad az előző hetitől), 104-en hunytak el (+ 42 százalék), 1 700 koronavírusos beteget ápoltak kórházban (-3 százalék), közülük 32-en lélegeztetőgépre kényszerültek. Az OT szerint „Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik. A közleményben a többi között olvasható az is, hogy már nincs hatósági karantén (de azért önkéntest javasolnak), illetve hiányzik bármiféle utalás a tesztelésre. 

De vajon okos dolog-e, hogy hatósági szinten is lazábban veszik a dolgot, kiváltképpen akkor, amikor megjelent a lakosság körében a vakcinafáradtság. S bár egyre kevesebben veszik fel az újabb emlékeztető oltást, a hatóságok csak szavakban buzdítanak erre, hiszen a közleményben csupán arról esik szó, hogy az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni, de linket nem tartalmaz ezekhez az oltópontokhoz.

Mindezek után mi vár ránk a télen? Már csak annak fényében is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett rá, új koronavírus-hullám készülődik Európában. Illetve, a számok és a trendek alapján kimondható-e, hogy a Covid normál influenzává szelídült? Pusztai Erzsébetet kérdeztük.

A szakember véleménye nem változott, hiszen – mint emlékeztetett rá – már régebb óta úgy gondolja, hogy miután több hullámban nagyon sok ember átesett a korona-fertőzésen, s széles körben volt oltás Magyarországon, ezért, bár a vírus tud terjedni, de jóval ritkábban okoz olyan súlyos állapotot, mint korábban. Hozzátette azt is, hogy ugyan a korona-vírus nem fog eltűnni, egy lesz a többi felsőlégúti hurutot okozó vírusok közül, de annyira súlyos fertőzéshullám, mint amilyet a második, harmadik hullámban tapasztaltunk, már nem várható. Ami pedig az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetését illeti, Pusztai felhívta rá a figyelmet, hogy a WHO sem mondta azt, hogy a korábbihoz hasonló, szigorú intézkedésekre lenne szükség.

Érdekes adatot is megemlített, amikor arra kérdeztünk rá, hogyan viszonyul egymáshoz a „megszelídült” korona és az influenza általában, már ami a fertőzésszámokat és a halálos áldozatok számát illeti. Mint mondta: tisztán emlékszik arra, hogy a Covid magyarországi megjelenése előtt, 2020 januárjában volt olyan hét, amikor 14 ezer influenza fertőzést regisztráltak Magyarországon – többet, mint ahány Covid-fertőzést a múlt héten. Ám van egy fontos különbség, tette hozzá: szemben a normál influenzával, a Covid nem látszik annyira szezonálisnak, nyáron is tud terjedni, ősszel pedig azért nő a fertőzési száma, mert jobban beszorulunk a zárt terekbe.

Mit tanácsol, vegyenek-e fel az emberek emlékeztető oltásokat? – kérdeztük. Pusztai szerint ez függ attól is, hogy hányadik emlékeztető oltásról van szó. Az viszont természetes, hogy ha valakinek olyan betegsége van, és valamilyen okból gyenge az immunológiai állapota, annak érdemes beoltatnia magát. De nekik azt is tanácsolja, viseljenek maszkot, ha tömegbe mennek. S persze azok, akiknek bármilyen felsőlégúti tüneteik vannak, ne bagatellizálják el a fertőzést azzal, hogy csak kicsit náthásak – ugyanis gyakran valójában koronavírusos fertőzésük van. Ami még ha enyhe lefolyású is – éppen úgy, mint az enyhe felsőlégúti – fertőzhet, de ha a megfertőződöttek, a tünetet felmutatók felveszik a maszkot, akkor a járvány is enyhébb lesz – mondta.

Érdemes-e felvenni az influenza oltást? – tettük fel a kérdést. Pusztai Erzsébet szerint az idősebb korosztálynak mindenféleképpen. Egyébként is elsősorban a hatvan év felettieknek, továbbá valamely komolyabb (például szív, vagy érrendszeri) betegségben szenvedőknek szokták tanácsolni az influenzaoltást. Ugyanis az influenza magas lázzal járó állapotot idézhet elő, ami nagyon igénybe veszi a szervezetet – ez egy fiatal számára nem jelent komoly veszélyt, a magas láz elmúlik és túl is van rajta, de az idősebb, krónikus betegek számára annál inkább.  Pusztai ezt a statisztikákkal is alá tudja támasztani: mint mondta, kimutathatóan megnőttek a halálozási számok azokban az években, amikor komolyabb influenza-járvány volt.

Végül is Pusztai Erzsébet – a maszk fentiek szerinti viselése mellett – a szokásos, korábban unos-untalan hangoztatott tanácsokra hívta fel ismét a figyelmet. Azaz: erősítsük az immunrendszerünket, feltétlenül szedjünk D-vitamint. A jó híre viszont az, hogy  

ezúttal egy kicsit nyugodtabban várhatjuk az idén az őszt és a telet: olyan jellegű koronavírus-hullám, mint elmúlt években volt, nagy valószínűség szerint nem lesz”.