Koronavírus: megjelent a javított térkép, de nincs magyarázat a délelőtti bizarr hibára

HírKlikk 2020. december 5. 16:25 2020. dec. 5. 16:25

Délelőtt közzétett adatait korrigálva új térképet jelentett meg a koronavírus.gov.hu a fertőzöttek megyénkénti számáról, ezek összege immár megfelel a hivatalosan közölt összesített adatnak. Magyarázatot azonban nem adtak arra, miből adódott a 19 megye és a főváros délelőtti téves adata. A mai eset az amúgy is gyenge minőségű hazai járványügyi statisztika hitelességére mért súlyos csapásnak tekinthető.

A ma közölt összes igazolt fertőzöttet mutató térkép megyei adatainak javítása megtörtént. Az új térképet feltöltöttük. A hibáért elnézést kérünk! A korábbi térképcsere nem érinti azt, hogy az összes igazolt fertőzött száma 243 581. Ezt közölte a koronavírus.gov.hu kormányzati portál kora délután, miután elismerték hogy hibás adatokat tettek közzé délelőtt.

Korábban egyértelműen hibás adatokat közölt a koronavírus-fertőzöttek megyénkénti számáról az operatív törzs, ugyanis minden megyében csökkent a fertőzöttek kumulált száma, ami nem volt lehetséges. Volt azonban, ami ennél a hibánál is sokkal bizarrabb és megmagyarázhatatlanabb volt az adatokban: pont úgy tévedtek az adatközlők, hogy a hivatalosan közölt összes fertőzötti szám (243 581), illetve a megyék és a főváros 20 adatának összege (234 581) két számjegy sorrendjében különbözött csak egymástól. Mintha valaki szándékosan úgy állapította volna meg a friss megyei adatokat, hogy azok összege mindenképpen kiadja az országos adatot, csak éppen ez utóbbiban véletlenül felcserélt két számjegyet a megyei adatok meghatározása előtt.

A kora délután módosított, az összes fertőzötti számmal immár konzisztens adatok alapján, tegnaphoz képest minden megyében nőtt a fertőzöttek száma, a leginkább Budapesten (1106), Pest megyében (720) és Hajdú-Bihar megyében (343), az országban pedig 5525 új fertőzöttet regisztráltak.