Koronavírus: Merkely Béla elárulta, hogy mikor jöhet a második hullám

HírKlikk 2020. július 1. 06:38 2020. júl. 1. 06:38

A Semmelweis Egyetem rektora közölte, mikor jöhet a második hullám, Szlávik János infektológus főorvos pedig ugyanazon a konferencián úgy vélekedett: addigra még nem lesz vakcina.

Hiába számít jelenleg más országokhoz képest biztonságosnak a koronavírus szempontjából Magyarország, a környező országokban egyre több a pozitív eset,

 

a vírus ismételt behurcolása novemberre generálhat újabb járványt

– közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online konferencián.

Növekedés.hu portál által összefoglalt gondolatai szerint, ugyanakkor a tömeges tesztelés irányába elmenni felesleges volna, mivel az sem hozna a felszínre sokkal több igazolt esetet – olvasható az Infostart oldalán.

Merkely Béla inkább az idősotthonok folyamatos és szoros megfigyelésének pártján van, a dolgozókat pedig folyamatosan és intenzíven kell szűrni PCR-tesztek segítségével.

A négy orvosegyetem és a KSH bevonásával zajlott átfertőzöttségi felmérésről elmondta, 10 602 ember vett részt benne, 8276 PCR-tesztet végeztek, és mindössze két pozitív esetet találtak.

A statisztikai adatok szerint – mint elmondta – 22 és 92 ezer közé tehető a magyarországi koronavírusosok összes száma.

A részleteket szerdán publikálják, szeptember-októberben pedig újabb átfogó vizsgálati szakasz kezdődik.

Elmondta még, a május 4-ei nyitás óta 154 pozitív esetet szűrtek ki, pedig sokkal több tesztet végeztek, mint a járvány elején.

A konferencián Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a vakcina esélyeiről beszélt. Szerinte hiába dolgoznak a kutatók gőzerővel, ez nem lesz elegendő még a második járványhullám megelőzésére.

Ráadásul bár optimistának tartja magát, egy sor kérdést felvetnek a védőoltások: nem tudni, mennyi kell majd belőle, időseknél kivált-e kellő immunválaszt, meddig nyújt védettséget.

Beszámolt arról is, hogy a Szent László Kórházban öt-hat-féle klinikai vizsgálat zajlik most is, különféle új szerekkel.