Koronavírus: valami nem stimmel az adatokkal

HírKlikk 2020. december 5. 15:20 2020. dec. 5. 15:20

A Portfolio megnézte a mai, térképen közölt koronavírus-adatokat a koronavirus.gov.hu oldalon, és arra jutott: az operatív törzs hibás számokat közölhetett.

A portál azt írja, több furcsaságot is felfedeztek a szombaton közzétett adatokban. 

Az egyik, hogy minden egyes megyében csökkent a fertőzöttek száma tegnaphoz képest, ami elvileg nem lehetséges (ha csak nem egy statisztikai hibáról, vagy egy korábbi hiba korrekciójáról van szó), hiszen a fertőzöttek száma mindig egy kumulált adat, amely egészen márciusig visszamenőleg mutatja a pozitív tesztet produkálók számát. Mint írják, péntek óta Budapesten például 496-tal csökkent a fertőzöttek száma, a megyék és a főváros összege pedig 3475 fős csökkenést mutat 24 óra alatt.

A másik, hogy a koronavirus.gov.hu-n megjelent hivatalos közlemény és a szintén itt közzétett térkép felirata alapján, Magyarországon eddig 243 581 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor a megyék és a főváros térképen szereplő adatának összege 234 581, vagyis a két szám nem egyezik.

A portál megnézte, hogy vajon egy korábbi napokban már közölt térkép véletlen újraközléséről lehet-e szó, de nem: 234 581-es fertőzötti létszám nem szerepelt a korábbi adatokban. 

Aztán kora délután javították az adatokat, de továbbra sincs magyarázat az érdekes hibára.

Forrás: portfolio.hu