Korózs Lajos: az állam nem nyerészkedhet rekordmagas áfával az élelmiszereken!

HírKlikk 2021. június 11. 13:38 2021. jún. 11. 13:38

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését sürgette pénteken az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az összes alapvető élelmiszer áfáját öt százalékra, minden más élelmiszerét pedig 18 százalékra kell csökkenteni.

Hozzátette: a kormány nem nyerészkedhet az embereken, nem vethet ki extra áfát az alapvető élelmiszerekre.

Ha az áfa kevesebb, több pénz marad az embereknél – mondta.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint átlagosan több mint öt százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Példaként említette, hogy egy év alatt az étolaj közel 25, a margarin és a száraz tészta hét, a rizs hat, a tojás 8,7 százalékkal drágult.

Megjegyezte, az üzemanyagok ára mindenre hatással van, ezek egy év alatt 36,2 százalékkal drágultak.

Korózs Lajos szerint a Magyar Nemzeti Bank szándékosan gyengíti a forintot, ezért az import élelmiszerekért sokkal többet kell fizetni. A jegybanknak ez jó, mert a forint gyengüléséből komoly haszonra tesz szert, amelynek egy részét „átzsilipeli" a jegybanki alapítványokba – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a minimális béremelés és az év eleji nyugdíjemelés semmire sem volt elég, gyakorlatilag az első bevásárlásnál kifizették az emberek azt a pici többletet a pénztárnál.

Kevesellte a most esedékes 0,6 százalékos nyugdíjemelést, amely 100 ezer forintos nyugdíj esetén is csak 600 forint, „egy jobb fajta étolaj ára".

Közölte, ha a kormány nem csökkenti az élelmiszerek áfáját, az ellenzék jövőre – a választási győzelme esetén – „bátran meghozza ezt a döntést".