Korózs: lenne fedezet a nyugdíjemelésekre

HírKlikk 2020. február 25. 16:40 2020. feb. 25. 16:40

A szocialisták által felvázolt átalakítási programnak sok-sok szigorú feltételnek meg kell felelnie. Felelőtlen ígéreteket tenni, utána kormányon csapdába kerülni nem szabad. A lényeg, hogy egy koherens, igazságos és szolidáris nyugdíjrendszer szülessen, amit végre is lehet hajtani – írja a Népszavában Korózs Lajos országgyűlési képviselő.

Szükség van a rugalmas nyugdíjba vonulásra

Nem csak azt kell figyelembe venni, mennyit takarít meg Orbán Viktor a nem létező nyugdíjkasszának (ha egyáltalán megtakarít), hanem azt is, mennyit és meddig tud dolgozni egy ember – mutat rá az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke, aki cikkében úgy vélekedik, hogy az ember munkaképessége idősebb korában nem annyira az akarattól, mint a fizikai és mentális egészségtől függ. Azt pedig pusztán politikai döntésnek tartja, hogy engedi-e a rendszer a csökkentés nélküli, előrehozott nyugdíj alkalmazását és, hogy fenntart-e a jelenlegi igazságtalanságok közül bármit is. A politikus mindenesetre kategorikusan kijelenti, hogy az első verzió mellett áll.

Korózs kitér a szocialista politikusok országjárása során tapasztaltakra is. Mint írja, az emberek sok problémát vetnek fel: a nyugdíjkorhatár rugalmatlanságát, a progresszív adórendszer hiányát, a nyugdíjak elértéktelenedését és a bérektől való leszakadását.

A rugalmas nyugdíjba vonulás lehetősége kulcskérdés a bemerevített rendszerrel szemben, ennek csak előnyei vannak a munkavállalókra nézve. Erre már több alkalommal tettem javaslatot a parlamentben, de sajnos a fideszes többség mindannyiszor leszavazta az indítványomat – írja a politikus, hozzátéve, hogy egy ilyen intézkedés életbeléptetéséhez nagyon pontos számításokra és legalább az ellenzéki pártok közötti konszenzusra van szükség.

Ezzel kapcsolatban már konkrét alapelvekre is rávilágít a cikk: legyen lehetőség csökkentéssel, korhatár előtt nyugdíjba vonulni, de lehetséges egy olyan rendszer is, hogy a szolgálati idő figyelembevétele nélkül, pusztán az életkorhoz kötnék az induló nyugdíj összegét: ha valaki úgy dönt, a jövőre életbe lépő 65 éves nyugdíjkorhatár előtt három évvel menne nyugdíjba, akkor 15 százalékos csökkentéssel tehesse ezt meg. Két év esetén tíz százalékkal, egy évvel a korhatár előtt nyugdíjba vonulva öt százalékkal csökkenne a kapott összeg.

A nyugdíjak felzárkóztatása

Korózs Lajosnak van javaslata az értékvesztett nyugdíjak felzárkóztatására is, ez pedig az alacsony nyugdíjak azonnali emelése: a 40 ezer forint alatti nyugdíjakat 60 ezerre, a 40 és 50 ezer közöttieket 65 ezerre, az 50 és 60 ezer közöttieket 70 ezerre, míg a 60 és 70 ezer közöttieket 75 ezer forintra emelné.

A politikus azonnal megválaszolja az ilyenkor mindig felvetődő kérdést is: szerinte mindez 15-16 milliárd forintból megoldható lenne, és van is rá forrás, ahogy tavaly is volt, csak a kormány nem erre költötte.

Az inflációs helyzet azonnali megoldást követel

A szocialista politikus arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenti, alapos előkészítést igénylő változtatások mellett, van egy olyan probléma is, amely azonnali intézkedést igényel, az pedig a 2,8 százalékos nyugdíjemelés és a jelenlegi infláció közötti ordító különbség.

Korózs megemlíti ugyan, hogy ha a kormány a javaslatát elfogadva, visszatért volna az úgynevezett vegyes indexáláshoz (amikor az infláció mellett, a bérnövekedést is figyelembe veszik a nyugdíjemelésnél), az 6,55 százalékos nyugdíjemelést eredményezett volna, de ha ez nem történt meg, akkor a már ismert idei inflációs adatok alapján, áprilisban kompenzálják a nyugdíjasokat – visszamenőleg az egész első negyedévre.